WIKILEAKS POGODUJE TERORISTIMA

Procurile strateške lokacije SAD-a

  • Autor: P. S./BBC
  • Zadnja izmjena 06.12.2010 16:43
  • Objavljeno 06.12.2010 u 13:43
wikileaks-450x300

wikileaks-450x300

Izvor: Promo fotografije / Autor: WikiLeaks

Wikileaks objavio je dugačak popis ključnih objekata diljem svijeta koje SAD opisuje kao vitalne za svoju nacionalnu sigurnost, a koji teroristima samo mogu proširiti spektar njihovih potencijalnih ciljeva, navodi BBC

U veljači 2009. State Department zatražio je od svih američkih misija u inozemstvu da navedu popis svih postrojenja čiji gubitak može kritički utjecati na američku nacionalnu sigurnost. Popis uključuje cjevovode, komunikacijske i transportne centre.

Navedeno je nekoliko web stranica u Velikoj Britaniji, uključujući i kabelske lokacije, pozicije satelita i obrambene pogone.

BBC-jev diplomatski dopisnik Jonathan Marcus kaže da je ovo vjerojatno najkontroverzniji dokument otkako je organizacije Wikileaks. 'Definicija američke nacionalne sigurnosti koju je objavio Wikileaks široka je i sveobuhvatna', kaže on.

Postoje očiti primjeri strateške infrastrukture, kao što su komunikacijska središta, plinovodi i tako dalje. Međutim, drugi objekti koji su na popisu su:

* rudnik Kobalta u Kongu
* tvornica zmijskog protuotrova u Australiji
* tvornica inzulina u Danskoj

U Velikoj Britaniji popis se kreće od Cornwalla u Škotskoj, uključujući ključna satelitska komunikacijska mjesta.

Naveden je broj obrambenih pogona koji su uključeni u zajedničke oružane programe s Amerikancima, zajedno s tvrtkom koja se bavi pomorskim inženjeringom u Edinburghu, za koju je rekao da je 'ključna' za nuklearne podmornice.

U drugim prepiskama koje je Wikileaks objavio u nedjelju stoji:

* Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd, koji je prethodno bio premijer, je navodno, rekao na ručku s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton da se Zapad treba pripremiti za primjenu sile protiv Kine 'ako sve pođe krivo';
* Katar navodno koristi mrežu al-Jazeera vijesti kao kanal za kolektivno pregovaranje, naizgled obećavajući Egiptu da će prestati s prijenosom tamo za godinu dana, ako predsjednik Mubarak izda 'trajno rješenje za Palestince';
* Clinton je kritizirala napore Saudijske Arabije, Katara, UAE i Kuvajta u borbi protiv militanata te rekla da su saudijski donatori bili 'najznačajniji izvor financiranja za sunitske terorističke skupine širom svijeta'.

Ističe se kako je geografski raspon koji sadrže dokumenti izniman. Ako SAD sebe vidi kao ključnog u 'ratu protiv terorizma', onda ovo predstavlja globalnu bazu podataka ključnih objekata - od kojih su mnogi medicinske i industrijske naravi – koji su od vitalne važnosti za Washington, prenosi BBC.

Plinovod u Nadymu u zapadnom Sibiru se smatra 'najznačajnijim plinovodnim objektom na svijetu'. Radi se o ključnoj tranzitnoj točki preko koje Rusija opskrbljuje zapadnu Europu.

U nekim slučajevima pojedine su farmaceutske biljke i krvni proizvodi označeni kao krucijalni u svjetskom lancu opskrbe.

Naravno, postavlja se pitanje je li ovo zapravo popis mjesta koji bi mogli teroristima poslužiti kao sljedeće mete?

No prepiske sadrže samo jednostavne popise. Najčešće se spominju samo gradovi, bez točno navedene adrese. No to, naravno, neće nikoga spriječiti da detaljne lokacije potraži na internetu, ističe BBC.

Također, u prepiskama ne postoje nikakvi detalji vezani za mjere sigurnosti. Ali ono što bi moglo potaknuti potencijalne napadače jest to da im ovaj popis zapravo posluži kao širi spektar ciljeva, s obzirom na to da su ih američke vlasti klasificirale kao iznimno važne.

Neizbježno se postavlja pitanje kakvu pozitivnu korist Wikileaks može imati u objavljivanju ovog dokumenta.

Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije sir Malcolm Rifkind osudio je potez.

'Ovo je još jedna potvrda da su bili uglavnom neodgovorni, što graniči s kaznenim djelom', navodi sir Rifkind. 'To je vrsta informacija za koju su teroristi zainteresirani.'

Ali Wikileaksov odvjetnik Mark Stevens negirao je da Wikileaks ovime dovodi ljude i objekte u opasnost. 'Ja ne mislim da ima nešto novo u tome', rekao je za BBC.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi