275 KANDIDATA NA 25 LISTA

Pročitajte za koga sve možete glasovati

25.05.2014 u 09:18

Bionic
Reading

Oko 3,8 milijuna hrvatskih birača danas bira 11 zastupnika u Europski parlament. Birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 19 sati. Bira se zastupnik manje nego prošle godine, no biraju se ih na puni, petogodišnji mandat

Izbora ne nedostaje. Za 11 zastupničkih mjesta u Bruxellesu bori se 275 kandidata na 25 lista, 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicijskih. Na euroizborima moći će se glasovati na ukupno 6.337 biračkih mjesta, 79 u inozemstvu te 6.258 u Hrvatskoj. U inozemstvu se glasuje u 49 država, prva birališta otvorena su u Australiji.

Tportal još jednom poziva sve birače da izađu na birališta i izaberu ljude za koje smatraju da će ih dostojno predstavljati u Bruxellesu i Strasbourgu sljedećih pet godina. Ne dopustite da drugi odlučuju o vašoj sudbini.

U Hrvatskoj je i danas na snazi izborna šutnja, do 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Prve izborne rezultate, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će nakon 23 sata, nakon što se u svim članicama Unije zatvore birališta, jer Talijani mogu glasovati do 23 sata. Naime, zakonom je na razini Europske unije propisano da države članice ne smiju objavljivati rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi čiji birači posljednji glasuju.

Prve rezultate DIP će objaviti na konferenciji za novinare te na internetskim stranicama. Podatke o izlaznosti birača DIP će objaviti danas u dva navrata, s podacima do 11 odnosno 16 sati.

Izbore prati više od šest i pol tisuća promatrača, 335 ih je iz dviju nevladinih udruga, ostali su stranački.

Procjenjuje se da će euroizbori Hrvatsku stajati 60-ak milijuna kuna.