NAKON 27 GODINA

Probudio se vulkan ubojica u Kolumbiji

15.03.2012 u 13:41

Bionic
Reading

U Villamariji u središnjoj Kolumbiji sinoć 'se probudio' vulkan koji je prije 27 godina uzrokovao smrt 25.000 ljudi

Mještani obližnjih naselja i gradova u strahu su, jer je iz vulkana Nevado del Ruiz (poznat i kao La Mesa del Herveo, visok 5.321 metar i udaljen 129 kilometara zapadno od Bogote) počeo sukljati dim, pepeo i para, a lokalne vlasti budno prate razvoj događaja. No ipak, čini se kako lokalne vlasti isto tako ne očekuju da će vulkan Nevado del Ruiz erumpirati, prenose agencije.

Aktivnost tog vulkana intenzivirala se prošlog tjedna, no stanje nije alarmantno i nalazi se u okvirima takozvane žute uzbune, koja je proglašena još 2010. godine.

'Postoji kontinuirano oslobađanje energije, što je dobra stvar, jer to znači da je vulkan aktivan, ali je to regularna aktivnost', rekao je Felix Ricardo Giraldo, šef regionalnog Centra za sprečavanje katastrofa.

Unatoč uvjeravanjima vlasti kako opasnosti nema, lokalno stanovništvo zabrinuto je . 'Ne znam tko bi i što trebao poduzeti u ovoj situaciji, ali je vrlo važno da se netko počne baviti ovim problemom', istaknuo je Leonel Meija, stanovnik mjesta Villamaria.

Dana 13. studenog 1985., vulkan Nevado del Ruiz, poznat i kao La Mesa del Herveo, izbacio je čitavu kaskadu pepela, lave i kamenja na grad Amero i pritom je poginulo čak 25.000 ljudi iako se ta erupcija, među vulkanolozima, smatra relativno malom. Prethodno toj katastrofi, vulkan je mjesecima izbacivao dim pepela i pare. Vulkan je usmrćivao ljude 1595. i 1845. pa je i to dovoljan razlog za oprez i danas.

Nevado del Ruiz