rastuća korupcija

Problemi s teškim drogama u Amsterdamu doveli do nasilja, korupcije i ulaganja u nekretnine

28.08.2019 u 18:26

Bionic
Reading

Dugo poznat po liberalnom odnosu prema marihuani, glavni grad Nizozemske Amsterdam sada ima veliki problem s teškim drogama koje su sa sobom donijele rastuće nasilje i korupciju "kriminalaca, parazita i iznuditelja"

Novac zarađen preprodajom kokaina, ekstasyja i marihuane našao je put do bujajućeg tržišta nekretnina, piše u izvješću "Druga strana Amsterdama" koje je naručila gradska uprava.

Iako je marihuana u Nizozemskoj ilegalna, slavni amsterdamski "coffie shopovi" desetljećima su je otvoreno prodavali, na radost građana i turista.

Tužitelji ne progone one koje zateknu s manjim količinama marihuane i u izvješću se navodi da su policajci, zbog društvene prihvaćenosti, odustali od hvatanja počinitelja manjih prekršaja.

No, takva se politika de facto proširila i na ostale droge, kažu autori.

"Amsterdam je pružio slobodno utočište...šarolikom društvu kriminalaca, mrežama lopova i parazita, preprodavača i iznuditelja, sumnjivim javnim bilježnicima i agentima za nekretnine", piše u izvješću.

Na vrhu te kriminalne mreže su bosovi organiziranog kriminala koji ne moraju fizički biti u Amsterdamu, a na dnu su "njihove sluge poput vozača skutera i taksija, pa čak i dječaci kuriri koji grade kriminalnu karijeru: nudeći ubojstvo iz usluge".

Najnovije studije pokazale su da je 21 posto stanovnika Amsterdama konzumiralo marihuanu u posljednjih godinu dana, a 17 posto teške droge poput kokaina i ekstasyja.

Zdravstvene vlasti procjenjuju da ekstasyi koristi 70 posto onih koji posjećuju glazbene festivale.

Gradonačelnica Femke Halsema rekla je da je primila na znanje kritike iz izvješća.

Ona namjerava nastaviti aktualne programe, posebno onih protiv pranja prljavog novca na tržištu nekretnina i kojima je cilj poboljšati suradnju Amsterdama s tijelima progona, rekla je Halsema u priopćenju.

  • +2
Droga Izvor: EPA / Autor: ROBIN VAN LONKHUIJSEN