JANDROKOVIĆ OPTIMISTIČAN

Probleme sa Slovenijom mogli bismo riješiti do kraja godine

30.08.2009 u 16:47

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u nedjelju na Bledu sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i slovenskim premijerom Borutom Pahorom o rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja između Hrvatske i Slovenije, nakon čega je izjavio da su konstatirali kako je na tome dosta učinjeno, ali da još dosta toga treba napraviti

Jandroković je rekao kako je na sastanku bilo riječi o rješavanju otvorenih pitanja, što je uslijedilo nakon sastanka premijera Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca.

'Mogu potvrditi da sam se sastao sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom. Konstatirali smo da je od sastanka predsjednika vlada u Trakošćanu dosta toga napravljeno, ali da je još dosta pred nama', rekao je Jandroković, dodajući da ne može govoriti o detaljima jer je takav dogovor.

Na pitanje je li realno da problemi budu riješeni do kraja ove godine, Jandroković je odgovorio: 'Mislim da smo na dobrom putu.'

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar također je potvrdio da je na sastanku bilo riječi o tome kako da se realizira dogovor iz Trakošćana.

'Razgovarali smo o rješenju problema između Slovenije i Hrvatske i pogledali dokle smo došli od sastanka u Trakošćanu. Pregledali smo gdje smo sada i gdje je bio napravljen napredak. Mislim da smo učinili vrlo mnogo i na vrlo ozbiljan način', rekao je Žbogar.

Ni šef slovenske diplomacije nije želio biti konkretniji u tome kakvi su rezultati današnjeg sastanka koji je održan pred zasjedanje međunarodne konferencije Bledski forum. Istaknuo je, međutim, da su dogovori na dobrom putu i da se odvijaju na konstruktivan način i uz međusobno poštovanje i gradnju povjerenja.

Žbogar je rekao da ne može biti konkretniji jer će se rezultati lakše postići bez prevelikih izjava u javnosti.

Na pitanje može li sporazum koji bi omogućio deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora biti postignut do kraja ove godine, Žbogar je rekao: 'Nadam se da može.'

Upitan kada će biti drugi susret premijera Pahora i premijerke Kosor, Žbogar je rekao da to na današnjem susretu nije dogovoreno.