PREDŠKOLSKI ODGOJ U MEĐIMURJU

Problem romskih đaka rješavat će Mimica i Jovanović

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 13:03
  • Objavljeno 18.09.2012 u 12:06
Prosvjed u Gornjim Hrašćanima (3)

Prosvjed u Gornjim Hrašćanima (3)

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Međimurski Romi nisu blokirali ulaz u školu u Macincu, što su najavljivali kao odgovor na prosvjed roditelja djece iz Gornjeg Hrašćana koji su u ponedjeljak onemogućili održavanje predškole za djecu romske nacionalne manjine u tamošnjoj Područnoj školi. To se danas, točnije oko 13 sati kada počinje predškola, ne bi trebalo ponoviti, uvjereni su u Međimurskoj županiji s obzirom na zaključke s hitno održanog sastanka zbog prosvjeda ispred Područne škole u Gornjem Hrašćanu

Na sastanku u Međimurskoj županiji bile su sve uključene strane: predstavnici roditelja djece iz Gornjeg Hrašćana, predsjednik VMO Gornji Hrašćan, predsjednik VMO Parag, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, ravnateljica OŠ 'Dr. Ivana Novaka' Macinec, župan Međimurske županije Ivan Perhoč te djelatnici županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

'Zajednička je ocjena da je ova neugodna situacija u Gornjem Hrašćanu ukazala na nužnost dugoročnog rješenja potrebnih uvjeta za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja, odnosno produženog boravka u OŠ 'Dr. Ivana Novaka' Macinec. Također, dugoročno treba riješiti neka pitanja svakodnevnog suživota Roma i većinskog stanovništva, kako na prostoru Općine Nedelišće tako i cijelog Međimurja gdje živi najveći broj hrvatskih Roma', ističu u Međimurskoj županiji čiji čelnici žale zbog nemilog događaja.

Sudionici sastanka dogovorili su održavanje predškole za pripadnike romske nacionalne manjine u PŠ Gornji Hrašćan, uz obvezu ravnatelja i zaposlenih u toj školi da osiguraju što kvalitetnije uvjete za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja za svu djecu. Svi problemi koji će se eventualno pojaviti rješavat će se u hodu, a u njihovo rješavanje uključivat će se i Međimurska županija kao osnivač škole.

Svi sudionici sastanka složili su se i s inicijativom da se žurno organizira sastanak s potpredsjednikom Vlade RH Nevenom Mimicom koji je zadužen za pitanja nacionalnih manjina te s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se trajno riješilo pitanje prostora neophodnog za stvaranje preduvjeta za organiziranje predškolskog odgoja za pripadnike romske nacionalne manjine u Međimurju. Naime, povod prosvjedu bio je dolazak 54 nova učenika u područnu školu koja ima već tridesetak učenika u samo dvije učionice i jedan sanitarni čvor i kuhinju nedostatnu i za dosadašnje polaznike.

'Samo dogradnjom škole u Macincu mogu se stvoriti preduvjeti da romska djeca nauče hrvatski jezik te mogu normalno pratiti redovnu nastavu. Ovo bi trebalo riješiti prije početka sljedeće školske godine, budući da smo obvezni osigurati preduvjete za što kvalitetnije uključivanje Roma u obrazovni sustav kao prvi korak k njihovoj integraciji u društvo', naglašavaju u Međimurskoj županiji u kojoj je velik problem što dobar dio romske djece kreće u školu bez dostatnog znanja hrvatskog jezika, pa se učitelji moraju njima više posvećivati, što izaziva nezadovoljstvo roditelja ostale djece jer smatraju da su ona uskraćena u obrazovanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi