STRUČNJAKINJA TUMAČI

Priznaje li Milanović korupciju kad kaže da je SDP Ostojiću sredio fotelju na Rebru?

01.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o tome da Rajko Ostojić dio svojih recentnih uspjeha u karijeri može zahvaliti i SDP-u, ukazuje na to da su političke stranke glavni uzrok nepovjerenja građana u institucije, izjavila je za tportal predsjednica Transparency Internationala Hrvatske Davorka Budimir komentirajući jednu od najnovijih izjava bivšega premijera

Podsjetimo, komentirajući u emisiji Tjedni intervju na Radiju Yammat istupe svojih u javnosti isturenih oponenata Davora Bernardića i Zlatka Komadine te Rajka Ostojića, Milanović je na račun potonjega kazao: 'Rajko Ostojić od SDP-a je dobio stravično puno, neopisivo puno. Dobio je sve. I u stranci i gore na Rebru prije mjesec dana. Sve je dobio. Što god je htio. Drag je meni to dečko, ali činjenice se moraju znati.'

S obzirom na to da je u zraku ostalo visjeti pitanja je li to Milanović otvoreno priznao stranačko kadroviranje u javnoj ustanovi i na koje je to činjenice koje trebaju biti poznate mislio, tportal je ta pitanja postavio i SDP-u, no odgovora nije bilo odnosno stranačka glasnogovornica Danica Juričić Spasović tportal je zamolila da se 'vezano za navedeni slučaj obratimo nadležnima u KBC-u Zagreb s obzirom na to da', kako tvrdi, 'SDP nije nadležan za spomenute rukovodeće pozicije'.

U KBC-u Zagreb rukovodeću poziciju aktualna Vlada Mosta i HDZ-a namijenila je nesuđenom ministru zdravstva Anti Ćorušiću imenovavši ga za vršitelja dužnosti sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb te smo ih i prije SDP-ove 'uputnice' pitali hoće li provjeriti kako su provedeni postupak izbora predstojnika Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb te natječaj za pročelnika Zavoda za gastroenterologiju te hoće li zatražiti i mjerodavne institucije da provedu istragu oko navedenih slučaja što je već ranije zatražila Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

Odgovore KBC-a Zagreb i DORH-a još čekamo, a sam Ostojić već je ranije odbacio Milanovićeve navode te ustvrdio da u njegovu izboru nema ništa sporno i da je tajnim glasanjem svih liječnika dobio najviše glasova, a Zlatko Komadina podsjetio je da je Ostojić je i prije nego što je ušao u SDP, bio sveučilišni profesor i stručnjak te istaknuo da 'svako denunciranje osuđuje i da unutarstranački izbori nisu mjesto da jedni druge blate'. Međutim, upitan je li napadom na Ostojića Milanović priznao da je i sam zapošljavao stranačke kadrove, Komadina je odvratio da je 'koliko zna, Ostojić izabran za šefa klinike u tajnom glasovanju na Rebru'.

Milanović priznao ono što druge stranke prešućuju?

'Profesionalna napredovanja morala bi biti vezana isključivo uz postignuća, objektivne i mjerljive rezultate rada u struci, a ne rezultat pogodovanja na temelju nejasnih kriterija putem stranačkog kadroviranja', izjavila je za tportal predsjednica Transparency Internationala Hrvatske Davorka Budimir podsjetivši da 'velika koncentracija moći u rukama nekoliko pojedinaca može štetno utjecati na politička imenovanja kao legitimnog procesa formiranja tzv. pozicijske političke elite. Takvo ponašanje dolazi do izražaja kada stranačka rukovodstva ujedno obnašaju i visoke dužnosti u izvršnoj vlasti'.

Takvu situaciju imamo od početka devedesetih godina do danas, također je podsjetila dodavši da smo 'tijekom devedesetih godina imali polupredsjednički sustav vlasti u kojem je predsjednik države ujedno bio i predsjednik vladajuće stranke, imenovao je mandatara i imao stabilnu većinu u parlamentu. Nakon uvođenja parlamentarnog sustava vlasti uvijek su predsjednici vladajućih političkih stranaka bili ujedno i premijeri vlada te su imali čvrstu parlamentarnu većinu u Hrvatskom saboru'.

SDP je u ovom trenutku, istaknula je za tportal Budimir, 'snažna oporbena stranka s iskustvom vladanja na nacionalnoj razini u proteklom razdoblju' i poručila: 'Stranka se u ovom trenutku mora okrenuti izgradnji visokih unutarstranačkih standarda koji će omogućiti da najkvalitetniji pojedinci imaju mogućnost napredovanja na više stranačke pozicije, ali i moguće buduće pozicije u izvršnoj vlasti.'