ISTRAGA I U SL. BRODU

Pritvor pročelnici Porezne uprave

07.03.2014 u 18:54

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, osječki Županijski sud danas je bivšoj pročelnici osječkog Područnog ureda Porezne uprave odredio istražni zatvor od 30 dana, izvijestio je danas taj Sud, ne navodeći njezino ime

Neslužbeno se doznaje da je osumnjičena bivša pročelnica Ružica Kovačević, za koju je Uskok zatražio istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Sud je prihvatio prijedlog obrane da se osumnjčenici odredi jamstvo od 100 tisuća kuna, čemu se protivilo Državno odvjetništvo, pa će se o tome odlučivati u žalbenom postupku.


Glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je na konferenciji za novinare da je istražni zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na djelatnice koje su bile podređene osumnjičenoj i uhićenoj pročelnici i koje su neformalno dale svoja saznanja djelatnicima Uskoka o onome za što se tereti osumnjičenicu.

Bivšu pročelnicu Ružicu Kovačević Uskok tereti da je, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje o odbacivanju zahtjeva poreznog dužnika - osječke tvrtke OLT za otpis poreznog duga s osnove kamata u ukupnom iznosu od 27,19 milijuna kuna, postupila suprotno zakonu i naredila zaposlenicama Područnog ureda da rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika s njegovog računa ne dostavljaju na provedbu Financijskoj agenciji - Fini.

Tako je tom trgovačkom društvu omogućeno da, sve do otvaranja postupka predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine, nesmetano obavlja financijske transakcije preko svojih računa te nije ovršen iznos od najmanje 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna.

Rožac je kazao kako su se zaustavljanjem upućivanja rješenja o ovrsi Fini 'ostvarila obilježja osnovane sumnje u kazneno djelo'. Osumnjičenica je u obrani negirala krivnju i počinjenje kaznenog djela, dodao je.

Istraga protiv djelatnice Porezne uprave u Slavonskome Brodu i dviju poduzetnica

Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv triju žena; više upravne savjetnice za ovrhe ispostave Porezne uprave u Slavonskome Brodu i dviju poduzetnica koje su posredovale u nezakonitom rješavanju poreznih dugova.

Istraga se protiv triju okrivljenica provodi zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, izvijestio je Uskok na internetskim stranicama.

Osnovano se sumnja da se prvookrivljena Spomenka Vinković, bivša pročelnica Porezne uprave koja danas radi kao viša upravna savjetnica za ovrhe u područnom uredu Porezne uprave u Brodu, od studenoga 2013. do 6. ožujka ove godine, znajući za porezni dug i različite nepravilnosti u poslovanju jednog društva i jednog obrta, dogovorila s drugookrivljenom i trećeokrivljenom da će, za određene novčane nagrade, 'umanjiti porezni dug te poduzeti druge radnje radi izbjegavanja naplate poreznog duga i propisanih kazni'. U priopćenju Uskoka ne navodi se identitet okrivljenica.

Kako su izvijestili brodski mediji, drugo i trećeokrivljena su brodska poduzetnica i njezina majka Tatjana Karačić Šakić i Ankica Karačić .

Drugookrivljenica i trećeokrivljenica nekoliko su puta vlasnici jednog trgovačkog društva prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima, dovodile je u prostorije Porezne uprave te tražile različite novčane iznose za sebe i prvookrivljenicu kako bi joj se umanjio porezni dug i izbjegla naplata propisanih kazni.

Drugookrivljena Karačić-Šakić i trećeokrivljena Karačić terete se da su preuzele ukupno 18 tisuća eura i 15 tisuća kuna, od čega su, u skladu s dogovorom, dio zadržale za sebe, a dio predale prvookrivljenici, koja je umanjila i spriječila naplatu poreznog duga poslovnim subjektima i poduzela druge nezakonite radnje radi izbjegavanja naplate propisanih davanja.

Osim navedenoga, drugookrivljenica i trećeokrivljenica zatražile su u dogovoru s prvookrivljenicom dodatnih 4500 eura, a taj je iznos, sumnja Uskok, 6. ožujka 2014. preuzela drugookrivljenica.

USKOK je sucu istrage osječkoga Županijskog suda predložio istražni zatvor za sve okrivljenice.