TVRĐAVA EUROPA

Pritisak na operatere zbog džihadističkog šifriranja

23.08.2016 u 15:51

Bionic
Reading

Francuski i njemački ministar unutarnjih poslova zatražili su u utorak od Europske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na suradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u objema zemljama.

'Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Europska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obveze svih operatera (...), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega', rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Takav pravni akt omogućio bi 'nametanje obveza operaterima koji ne žele surađivati, napose kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga', dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste džihadisti zbog njezine sigurnosti.

'Mora postojati mogućnost da se sve sustavnija komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (...) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi', dodao je Cazeneuve.

Francuski ministar je ipak napomenuo da, 'kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika', širfiranje nikada nije 'došlo u pitanje' s obzirom na to da 'jamči sigurno komuniciranje'.

U okviru njihove zajedničke 'inicijative', dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za 'sustavnu razmjenu europskih obavještajnih podataka' koje će sve zemlje članice 'redovito aktualizirati'.

Ministri su usto predložili i uvođenje elektroničkog sustava za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na europski teritorij, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Naposljetku, pozvali su na 'jačanje kontrola na vanjskim granicama'.

Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg summita 27 predsjednika europskih država i vlada 16. rujna u Bratislavi.