KAKO JE VRAĆENA 'KRAJINA'

Prisjećanje na Oluju kroz slike i snimke

05.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Prisjetite se još jednom operacije u kojoj je Hrvatska vojska oslobodila velik dio okupiranog hrvatskog teritorija fotografijama lista Hrvatski vojnik te video snimkama koje donosimo ljubaznošću ratnog snimatelja Petra Malbaše

Operacijom Oluja vraćen je u hrvatski ustavnopravni poredak teritorij tzv. Republike Srpske Krajine, s izuzetkom istočne Slavonije koja je pod hrvatsku kontrolu vraćena mirnom reintegracijom u siječnju 1998.

U operaciji je oslobođeno gotovo 20 posto ukupne površine Hrvatske, uključujući gradove poput Petrinje Gline Vojnića Gračaca Obrovca Benkovca i Knina.

Procjenjuje se da je s hrvatske strane u Oluji sudjelovalo između 150 i 200 tisuća vojnika, dok je srpska vojska imala četiri puta manju snagu u ljudstvu.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika, 1100 njih je ranjeno, tri su zarobljena, a 15 ih je nestalo. S druge strane, poginulo je oko 560 pripadnika tzv. 'srpske vojske krajine'.

Velik broj Srba s oslobođenog područja poslušao je naredbu generala Mile Mrkšića i predsjednika tzv. RSK Mile Martića o evakuaciji stanovništva. Prema procjenama UN-a, njih 150 tisuća nepovratno je napustilo Hrvatsku.

Po svršetku Oluje zabilježena su kriminalna djela ubojstva iz osvete ili koristoljublja nad dijelom preostalog srpskog stanovništva, kao i paljenje napuštenih kuća. Dijelom zbog toga, ali i zbog kvalifikacije iz optužnice u kojoj se navodi da je na djelu bio 'udruženi zločinački pothvat', generali Ante Gotovina i Mladen Markač na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu nepravomoćno su osuđeni na drakonske zatvorske kazne od 24 odnosno 18 godina. Žalbeni postupak je u tijeku.

Video snimke iz Oluje