'MUBARAKOVI PAJDAŠI'

Prisegnuli novi egipatski ministri, islamisti protiv

22.02.2011 u 21:04

Bionic
Reading

Ključne ministarske pozicije u egipatskoj vladi- unutarnjih i vanjskih poslova, financija i pravosuđa ostale su nepromijenjene u rekonstrukciji kabineta, potvrdila je u utorak državna televizija koja je prenosila prisegu novih ministara

Zamijenjen je dugogodišnji ministar nafte, a u vladu su ušli političari koji su se protivili vladavini Hosnia Mubaraka koji je odstupio 11. veljače.

Novi ministri prisegnuli su pred generalom Mohamedom Husseinom Tantawiem, čelnim čovjekom vladajućeg vojnog vijeća i ministrom obrane duže od 20 godina.

No, Muslimanska braća, najveća oporbena skupina, objavila je kako sastav nove vlade pokazuje da su Mubarakovi 'pajdaši' i dalje kontroliraju politiku zemlje.

'Nova vlada je iluzija', rekao je visoki dužnosnik Muslimanske braće Essam el-Erian. 'Glavna ministarstva obrane, pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova ostala su nepromijenjena, što pokazuje da je egipatska politika ostala u rukama Mubaraka i njegovih pajdaša', dodao je.

Mubarak je rekonstruirao vladu ubrzo nakon izbijanja prosvjeda 25. siječnja kako bi smirio bijes naroda protiv njegove 30-godišnje vladavine.

U najnovijoj rekonstrukciji u vladu je ušlo nekoliko oporbenih političara, među njima Yehia el-Gamal kao zamijenik premijera, Mounir Abdel Nour iz stranke Wafd kao ministar turizma i Gowdat Abdel-Khaleq iz stranke Tagammu kao ministar socijalne solidarnosti i socijalne pravde.

Wafd i Tagammu bile su bliske Mubarakovoj vladi.

Prodemokratski aktivisti pozvali su putem društvenih mreža na prosvjede u petak tražeći ostavku prijelazne vlade u kojoj je, kako kažu, previše starih lica.