česta kriza vlasti

Prisegnula nova talijanska vlada; 66. po redu u 73 godine

05.09.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Ministri nove talijanske koalicijske vlade sastavljene od protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra službeno su u četvrtak prisegnuli na novu dužnost u palači Quirinale pred predsjednikom Sergiom Mattarellom

"Prisežem da ću biti odan Republici i da ću poštivati ustav i zakone te izvršavati svoje dužnosti isključivo u interesu nacije", kazao je na svečanosti polaganja prisege premijer Giuseppe Conte.

Iste su riječi izgovori ministri u njegovoj vladi, njih 21, nakon čega bi se trebao održati prvi sastanak nove vlade. Prosječna dob ministara je 37 godina, što je rekordno nisko. U kabinetu je sedam žena, 10 članova M5S-a, devet iz PD-a i jedan predstavnik male ljevičarske stranke Slobodni i jednaki (LeU).

Dužnost ministra vanjskih poslova obavljati će čelnik Pet zvijezda Luigi Di Maio, ministar gosodarstva je Roberto Gualtieri iz PD-a, a ministarstvo unutarnjih poslova će voditi Luciana Lamorgese, visokorangirana državna službenica.

Glasanje o povjerenju novoj vladi održat će se sljedeći tjedan u ponedjeljak u Donjem domu parlamenta, a u utorak u Senatu.

Italija često ima krizu vlasti i vlade se brzo izmjenjuju. Ovo je 66. vlada po redu u 73 godine povijesti Talijanske Republike. U prosjeku su vlade trajale oko 13 mjeseci.