odron na jakuševcu

Pripuz reagirao na Milanovićeve prozivke: 'Bandić je uživao Vašu podršku'

05.12.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Vlasnik CIOS grupacije i predsjednik Nadzornog odbora Petar Pripuz reagirao je na medijske izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je jučer prozvao privatne tvrtke koje upravljaju odlagalištem otpada na Jakuševcu zbog novonastalih problema

Podsjetimo, od 2018. godine, kada je gradonačelnik Zagreba bio Milan Bandić, odlagalištem otpada na Jakuševcu upravljaju četiri privatne tvrtke te nastupaju kao konzorcij jer su zajednički dobile posao od Grada na javnom natječaju. Radi se o tvrtkama HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora u sastavu C.I.O.S grupe Petra Pripuza, te C.I.A.K.-u kojem je najveći pojedinačni suvlasnik Ivan Leko, a njihovo poslovanje se povezuje s C.I.O.S.-om.

Kada je taj ugovor istekao, 2022., a gradsku vlast već tada je preuzeo Tomislav Tomašević, te su se četiri tvrtke jedine javile na natječaj i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23,5 milijuna eura bez PDV-a, za razdbolje od sljedeće četiri godine.

Reakciju Petra Pripuza na predsjednikovo prozivanje privatnih poduzeća prenosimo u cijelosti.

'Poštovani Predsjedniče Republike Hrvatske, gospodine Zorane Milanoviću!

Temeljem Vaše jučerašnje izjave putem medija, u kojoj ste komentirali događanja na odlagalištu Jakuševec te direktno prozvali privatnike za nastale probleme na odlagalištu, kao vlasnik najveće privatne grupacije za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, osjećam se prozvanim i u obvezi sam reagirati na Vaše izjave.

Samo ukratko, CIOS Grupa je najveća privatna grupacija za gospodarenje otpadom u regiji, zapošljava više od 1.100 ljudi, ukupno sakupi i obradi više od 1.000.000 tona otpada godišnje te tako ostvari približno 400 milijuna eura konsolidiranih prihoda uredno podmirujući sve svoje obveze pa je tako za prošlu godinu, uz druga davanja, samo s osnove poreza na dobit i poreza na ekstra profit, uplatila više od 12 milijuna eura u državni proračun.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Za Vašu informaciju, od 2000. godine na „kompleksu“ Jakuševec izvođenje radova sanacije i održavanja, sve do dana današnjega, rade privatne tvrtke.

Nastavno na ovu provjerljivu činjenicu, podsjećam kako je Milan Bandić znatan dio svojeg gradonačelničkog mandata obnašao kao član SDP-a i pritom uživao Vašu podršku, što potvrđuju Vaši brojni medijski nastupi u kojima ste, između ostaloga, isticali kako su „…Bandićevi rezultati iznadprosječni..“ (lipanj 2007.) te kako je Milan Bandić, kojega ste oslovljavali kao „moj prijatelj Milan“ najbolji kandidat za gradonačelnika (travanj 2009.). I u tom razdoblju, koje ste opisali kao vrijeme s „puno rada i puno rezultata“, privatne su tvrtke, kao i danas - izvršavale ugovorne poslove na odlagalištu Jakuševec.

Također, privatne tvrtke iste su poslove na Jakuševcu izvršavale i poslije 2009. godine, odnosno nakon odlaska g. Bandića iz SDP-a, a u vremenu kada su skupštinsku većinu, upravljačku strukturu Zagrebačkog holdinga, kao i Nadzorni odbor, činili kadrovi iz redova SDP-a koji su potpisali ugovor o građenju i održavanju Jakuševca s privatnim poduzećima, što niste problematizirali ni s koje pozicije.

Nejasno je iz kojih pobuda čak i trenutno važeći ugovor, potpisan 2022. godine od strane nove gradske vlasti, dovodite u kontekst ili u svezu s „davanjem poslova“ privatnicima od strane pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Zbog tog mi se neizbježno nameće zaključak o Vašem selektivnom pristupu koji amnestira određena razdoblja i to u ovisnosti s političkom pripadnošću.

Podsjećam, Zagreb je u sličnom problemu kao što je i danas bio 2013. godine kada je tadašnji ministar Zmajlović, član SDP-a (za sve vrste otpada, osim za miješani komunalni otpad) donio odluku o zatvaranju odlagališta Jakuševec. Unatoč apelima tadašnjega gradonačelnika Milana Bandića za odgodom primjene takve odluke, u tadašnjoj Vladi Republike Hrvatske u kojoj ste Vi bili premijer – nije bilo sluha.

Zato, svakako koristim priliku i javno podržati Vaš zaokret u pogledu poticanja suradnje aktualne izvršne nacionalne i gradske vlasti, izražavajući podršku svakoj suradnji sa više sluha, koja će, bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost, rezultirati pozitivnim učincima za sve građane i kvalitetu življenja u bilo kojem gradu ili mjestu Republike Hrvatske te ispunjenju ciljeva održivog gospodarenja otpadom RH, na čemu CIOS grupacija, strateški i operativno, ustrajno djeluje već više od trideset godina', napisao je Petar Pripuz predsjedniku Milanoviću.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'