VREMENSKA PROGNOZA

Pripremite se na prave zimske uvjete, već danas obilniji snijeg i snažan vjetar

21.02.2018 u 07:13

Bionic
Reading

Na kopnu sve do subote vrijeme se neće znatnije mijenjati, a snježni pokrivač bit će sve veći, u gorju i od metra, a valja upozoriti i na mjestimične dva, tri, pa i više puta veće zapuhe. I na sjevernom Jadranu će mjestimice biti snijega, ali i jake i olujne bure, gdjekad i s orkanskim udarima, a kiša će biti češća obilnija prema jugu, gdje će biti juga, najavio je u vremenskoj prognozi HRT-a Zoran Vakula

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti kao i u utorak: oblačno, uz snijeg koji će stvarati novi snježni pokrivač. Uz povremeno umjeren, mjestimice na udare i jak sjeveroistočnjak i istočnjak temperatura će biti između -1 i 2 °C.

Podjednake vrijednosti, a i vrijeme, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu će snijega više biti u okolici Zagreba nego u samom gradu, gdje je najveća vjerojatnost njegova zadržavanja na tlu navečer i u noći na četvrtak.

>>> Snijeg će zatrpati Hrvatsku: Evo gdje će ga i koliko pasti te kada se očekuje vrhunac

Još obilnijega snijega bit će u gorju. Padat će i u unutrašnjosti Istre, a mjestimice i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i kiše. Ipak, glavno obilježje vremena bit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita na udare i orkanska, uz koje će more biti i valovito.

  • +4
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Temperatura u gorju -4 do 0 °C, a u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu ujutro od -1 do 4 °C, na otocima i oko 6 °C, poslijepodne 6 do 9 °C. Malo hladnije od prosjeka za ovaj dio veljače bit će i na kišovitom srednjem Jadranu, gdje su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a i snijeg, koji će češći biti u unutrašnjosti Dalmacije, mjestimice i uz zadržavanje na tlu. Puhat će bura i istočnjak, ponegdje i jak, na udare i olujan.

Na jugu također vjetrovito, ali zbog juga, uz koje more može biti i valovito. Uz kišu, gdjegod i obilniju, temperatura će biti od 6 do 12 °C.

  • +28
Snijeg je već jučer dobrano napadao u nekim dijelovima Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U četvrtak i petak na kopnu još bez znatnije promjene - oblačno, relativno vjetrovito i hladno, uz sve deblji snježni pokrivač. U gorju će snijega biti i više od metra, a valja upozoriti i na mjestimične 2, 3, pa i više puta veće zapuhe.

Od subote manje snijega pa i oblaka, ali i niža temperatura - uz minuse, pa i cjelodnevne, u mnogim mjestima kao rijetko kada posljednjih dana veljače. I na Jadranu će početkom novoga tjedna biti minusa i neuobičajene niske temperature, a prije toga će osjećaj hladnoće pojačavati često jaka i olujna bura, gdjekad i s orkanskim udarima.

Češće i obilnije kiše bit će na jugu, gdje će se do petka zadržati većinom umjereno i jako jugo, dok će sjevernije biti i kiše i snijega.

Zbog svega ovoga, i na moru, a i na kopnu, ako možete, na put sljedećih dana najbolje ne krećite, navodi se u prognozi Zorana Vakule na HRT-u.

  • +26
Snijeg u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić