ZIMA UZVRAĆA UDARAC

Snijeg će zatrpati Hrvatsku: Evo gdje će ga i koliko pasti te kada se očekuje vrhunac

20.02.2018 u 06:29

Bionic
Reading

Pred nama je dosad najsnježniji tjedan ove zime. Nakon siječnja bez snijega te iznimno visokih temperatura veljača je konačno pokazala zube. Snježni pokrivač koji se u pojedinim mjestima još nije otopio do kraja tjedna mogao bi se podebljati za više od 70 centimetara, pa bi tako u Delnicama, u kojima je oko 100 centimetara starog snijega, debljina snježnog pokrivača mogla premašiti metar i pol. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) doznajemo gdje će ga najviše pasti i kada

Pred nama je drastična promjena vremena koja će se najviše očitovati od sredine tjedna do vikenda. Iako će slabog snijega biti i prije srijede, tog će dana početi padati i u nekim predjelima neće stati sve do petka. U četvrtak je vrhunac ovog pogoršanja, a uz oborine očekuje se jak vjetar s olujnim udarima. Za vikend će se vrijeme stabilizirati, dok se konačno u nedjelju očekuje razvedravanje, a time i pad temperature zraka.

>>> HAK upozorava: snijeg otežava vožnju u unutrašnjosti, vjetar na moru, a pazite se poledice

Do petka do 70 cm novog snijega 

No krenimo redom. Najviše snijega očekuje se u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se debeli snježni pokrivač podebljati novim snijegom. Od srijede do petka past će između 50 i 70 centimetara novog snijega pa bi tako u Delnicama, u kojima se još drži metar starog, nakon ovog pogoršanja debljina snježnog pokrivača mogla dosegnuti metar i pol.

U središnjim dijelovima Hrvatske, doznajemo u Državnom hidrometeorološkom zavodu, očekuje se između 20 i 30 centimetara novog snijega, najviše na karlovačkom i sisačkom području.

  • +26
U Delnicama se još drži metar starog snijega Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Snijega će biti u Slavoniji i Baranji, najviše u zapadnim predjelima i na višim područjima Papuka, Psunja i Krndije, gdje ga se očekuje do 20 centimetara.

Padat će i na zagrebačkom području - u okolici će ga biti do 30 centimetara, a u centru grada do 15 centimetara jer će se temperature zraka kretati oko nule, pa će se teže primati za tlo.

  • +15
Snijeg zabijelio Hrvatsku Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kada možemo očekivati početak ovog snježnog vala?

U DHMZ-u za tportal kažu kako će u utorak već biti oborina, no kako se stvaranje ozbiljnijeg snježnog pokrivača očekuje u srijedu. No u noći sa srijede na četvrtak i tijekom četvrtka bit će vrhunac ovog pogoršanja.

Jak vjetar pojačat će osjećaj hladnoće

Dodatni problem građanima stvarat će jak vjetar. 'Jaka i olujna bura puhat će na Jadranu, osobito tijekom četvrtka. I u unutrašnjosti će biti vjetrovito s mjestimičnim olujnim udarima vjetra. U Zagrebu će, primjerice, puhati umjeren, na udare jak sjeveroistočni vjetar', kaže nam dežurna prognostičarka.

  • +31
Snijeg je prošloga tjedna pao i u Istri Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX

Iako temperature zraka neće biti osobito niske, vjetar i snijeg pojačavat će osjećaj hladnoće, pa će tako na sjevernom Jadranu temperature krajem tjedna biti oko 3 °C, no osjećaj će biti kao da je -8 °C. U unutrašnjosti vjetar neće biti toliko jak pa će uz realnu temperaturu oko nule osjećaj hladnoće biti oko -5 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Za vikend se očekuje smanjenje oborina i djelomično razvedravanje. Posebice u nedjelju, kad će i pasti temperatura zraka te će najniže jutarnje ići do -10 °C.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dva puta na dan o vremenskim prilikama obavještavaju zimske službe, a kako nam kažu, o predstojećim neprilikama dobro su obaviješteni tako da ih obilne padaline ne bi trebale iznenaditi.

  • +9
Jaka bura uz niske temperature povećava osjet hladnoće Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX