osijek

Pripajanje ureda državne uprave neće dodatno opteretiti županijski proračun

13.12.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Pripajanje županijskog Ureda državne uprave i njegovih djelatnika Osječko-baranjskoj županiji neće biti dodatni financijski teret za županijski proračun, jer će se, prema najavama Ministarstva uprave, sredstva za plaće tih djelatnika osiguravati iz decentraliziranih sredstava, istaknuto je u četvrtak na sjednici Županijske skupštine

Župan Ivan Anušić izvijestio je kako je riječ o 255 zaposlenika županijskog Ureda državne uprave te da je ministar uprave Lovro Kuščević potvrdio da će se troškovi plaća za sve koji pređu pod ingerenciju Županija osigurati iz decentraliziranih sredstava.

Pripajanje Ureda državne uprave treba se provesti do kraja 2019. godine, ali time neće biti obuhvćeni djelatnici nadležnih inspekcija i ureda za vođenje biračkih popisa, koji ostaju u ingerenciji nadležnog Ministarstva, dodao je.

Finacijsko opterećenje za Županiju neće se dogoditi, jer će se plaće sadašnjih djelatnika Ureda državne uprave i dalje isplaćivati kroz nacionalnu riznicu, kazao je župan Anušić. Ocijenio je kako je pripajanje dobar potez, jer će ojačati sustav i ulogu Županija, koje će imati puno više utjecaja na procese iz svojih nadležnosti.

Odgovarajući na pitanja vijećnika o stanju gospodarstvu Anušić je kazao da se bilježe neki negativni trendovi, ali u prvom redu zato jer su velike tvrtke poput 'Belja', koje je dio sustava 'Agrokor' te osječke Šećerane, zabilježile gubitke, dok male i srednje tvrtke pozitivno posluju.

Rekao je kako su gubitci osječke šećerane posljedica pada cijene šećera na svjetskom tržištu, što je uzrokovalo poteškoće u svim europskim šećeranama. Smatra da će 2019. godina imati pozitivnije trendove, jer se ne očekuje ponavljanje ovogodišnjih problema, poput onih koji su se pojavili u 'Agrokoru'.

Županijska skupština prihvatila je prijedlog da se za novu intendanticu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) imenuje dugogodišnja djelatnica i sadašnja poslovna ravnateljica toga kazališta Dražena Vrselja, koja će na dužnost stupiti 01. travnja iduće godine, jer sadašnji intendant Božidar Šnajder tada odlazi u starosnu mirovinu. S obzirom da je drugi osnivač osječkog HNK-a grad Osijek, o potvrdi imenovanja nove intendantice idući će tjedan odlučivati osječko Gradsko vijeće.