tridesetak izlagača

U Osijeku otvoren prvi sajam tehničke kulture u Hrvatskoj

07.12.2018 u 15:45

Bionic
Reading

Na Pampasu u Osijeku je u petak otvoren Sajam tehničke kulture TEHNICOOLUM, prvi takav sajam u Hrvatskoj na kojem će do 8. prosinca sudjelovati tridesetak izlagača

Otvarajući TEHNICOOLUM predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Željko Požega izrazio je zadovoljstvo što je, nakon nedavnoga prvog Sajma dronova Osijek dobio još jedan novi sajam, koji će, kako vjeruje, zaživjeti i postati tradicionalan.

'Učenicima koji su u velikom broju došli sudjelovati na radionicama poručujem neka se drže tehničke kulture i tehničkih znanosti jer to je budućnost i to su sigurna radna mjesta', istaknuo je Požega.

Direktor gradske tvrtke Osječkoga sajma Alen Vukašinović rekao je kako pokretanjem Sajma tehničke kulture žele najmlađima, ali i odraslima koji to žele 'otvoriti prozor u novi svijet - u svijet STEM znanosti i popularizirati tehničku kulturu'.

Dodao je kako TEHNICOOLUM nije klasični prodajni sajam, nego 'radno-edukativni jer se temelji na održavanju velikog broja besplatnih radionica, predavanja i izložaba'. 'Sajam smo organizirali kako bismo podigli interes građana za STEM područje i sve što ono nudi. Pripremljeno je više od dvadeset različitih kreativnih radionica na kojima posjetitelji mogu sudjelovati besplatno, a sve što izrade na radionicama mogu ponijeti kući. Na sajmu je tridesetak izlagača, a tijekom dva dana, koliko će trajati, očekujemo više od 5000 posjetitelja', rekao je Vukašinović.

Sajam je podupro i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, koji je rekao kako županija u suradnji s Gradom želi pridonijeti razvoju STEM znanja na svojem području.

'Razvoj na tom području nam je potreban kako bismo bili i uspješnija županija i država. Zajednice tehničke kulture su inkubatori budućih inženjera i programera, svih onih koji će pridonositi tome da svi zajedno budemo naprednije društvo i mogu samo obećati da će županija na svojem području i dalje financijski podupirati rad zajednica tehničke kulture', istaknuo je Ivanović.

Pokrovitelji tog sajma su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.