PREMIJER PLENKOVIĆ:

Prioriteti Vlade su porezna reforma i socijalni dijalog

20.10.2016 u 09:46

  • +9

Nova Vlada RH pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Bionic
Reading

Rad na poreznoj reformi, socijalni dijalog i izrada proračuna za iduću godinu bit će prioriteti rada Vlade i s time se počinje već od idućeg tjedna, a prvi vanjskopolitički posjet bit će Bosni i Hercegovini, najavio je u srijedu navečer novoizabrani premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima nakon što je s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem obavio primopredaju dužnosti predsjednika Vlade

"Drago mi je da sam dobio povjerenje čak 91 zastupnika u Saboru nakon što smo u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina dobili stabilnu većinu. Zadaća nam je raditi na dobrobit zemlje dobrobiti svih ljudi. Proučit ćemo izvješće koje nam ostavlja prethodna vlada i nastojati već od idućeg tjedna krenuti u ključne izazove, a to su proračun i porezna reforma", rekao je Plenković te naglasio da je prioritet i dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poduzetnicima.

Potvrdio je da sutra odlazi na sastanak Europskog vijeća. To je, kaže, redovita radna obveza, a prvi bilateralni posjet bit će Bosni i Hercegovini.

"Broj jedan vanjskopolitički prioritet nove hrvatske Vlade bit će europski put BiH, funkcionalnost i kohezija BiH te zaštita ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda", naglasio je.

Nije se složio s ocjenom novinara da je Vlada nabubrila preko noći s obzirom na to da ima 20 ministara, a najavljivan je njihov manji broj.

Broj ministara za dva je manji od prethodne Vlade i uobičajen je broj za hrvatske Vlade u proteklim godinama, kazao je.

"Bitno je da bude učinkovita i da pokrije sve javne politike, a od ljudi koji su sa mnom dobili povjerenje u Saboru očekujem intenzivan rad u provedbi našeg programa", naglasio je.

Oreškovićevi temelji

Premijer Plenković zahvalio je bivšem premijeru Tihomiru Oreškoviću "na predanom angažmanu za dobrobit Hrvatske" te pohvalio i hrabrim nazvao njegov čin dolaska u Hrvatsku iz inozemstva prije 10 mjeseci kako bi bio bio na čelu Vlade.

Orešković je Plenkoviću predao izvješće o radu svoje Vlade na oko 1800 stranica te, kako je rekao, i pozitivne rezultate o rastu PDV-a, smanjenju duga i povećanju broja zaposlenih

"Ovo su, mislim, pozitivni temelji za novu vladu. I mogu reći da sam u svom mandatu imao priliku potvrditi da Hrvatska ima sjajnu budućnost i da je do nas da iskoristimo ovu priliku", kazao je bivši premijer te novom premijeru Plenkoviću zaželio puno uspjeha na časnoj dužnosti.

Na pitanje novinara Orešković je kazao kako je opoziv u Saboru možda bio jedan od najtežih trenutaka u mandatu, ali i izrazio nadu da su građani prepoznali zašto je došao u Hrvatsku te im zahvalio na podršci koju su mu dali.

"To mi je dalo snagu i u najtežim momentima", rekao je Orešković te naglasio da mu je bila čast i privilegija voditi hrvatsku Vladu.

Maratonska sjednica

Plenković je stigao u Vladu iza 21 sat, nakon maratonske saborske sjednice. Naime, Plenkovićeva Vlada je tek nešto prije 21 sat sat dobila potvrdu u Saboru. Potvrđena je s 91 glasom za, tri suzdržana i 45 glasova protiv. Protiv su bili zastupnici SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, Živog zida te zastupnik Željko Glasnović, a suzdržani su bili članovi Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku. Odmah nakon glasovanja, ministri i novi premijer položili su prisegu.

Kako je to izgledalo tijekom dana pogledajte ovdje i u galeriji.