BISKUP KOMARICA

'Primio sam Dodikov orden u duhu praštanja i pomirenja'

12.01.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Banjolučki biskup Franjo Komarica izjavio je da je odlučio primiti orden kojim ga je u povodu dana Republike Srpske odlikovao predsjednik tog entiteta Milorad Dodik jer drži da je praštanje kršćanska dužnost

'Mi smo i za vrijeme rata pozivali na mir i praštanje. Svi se mi trebamo okrenuti prema istini i pravdi, ali i praštanju. Naša je kršćanska dužnost praštanje', izjavio je biskup Komarica, kako ga u četvrtak citira sarajevski Dnevni avaz.

Komarica je istaknuo da osobno samo slijedi onaj isti put kojim je išao i u najgorim ratnim vremenima kada je sve pozivao na mir, praštanje, suživot i dijalog a danas pogotovu nema razloga ne biti dosljedan na tom putu.

Dodik je biskupu Komarici 9. siječnja, kada je obilježavan dan osnutka RS, u Banjoj Luci uručio Orden časti RS-a.

Odličja je Dodik dodijelio i srpskom patrijarhu Irineju te svim episkopima Srpske pravoslavne crkve u BiH, a jedno takvo namijenio je i banjalučkom muftiji Edhemu Čamdžiću koji je, međutim, orden odbio primiti želeći i na taj način ukazati na činjenicu da su Bošnjaci u RS-u i danas građani drugog reda.

Nakon što je biskup Komarica primio Dodikov orden, u dijelu medija u BiH zbog toga je bio kritiziran, posebice zbog činjenice da je muftija Čamdžić odlučio posupiti na drukčiji način.