porast od 300 posto

Priljev migranata preko Mediterana dosegnuo nezapamćene razine; šef Frontexa: Takvo što nisam vidio

12.05.2023 u 16:45

Bionic
Reading

Priljev migranata preko srednjeg Mediterana dosegao je nezapamćenu razinu jer su krijumčarske bande sve organiziranije i puno lakše izrađuju improvizirana plovila, rekao je za AFP ravnatelj Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex)

Između siječnja i travnja broj neregularnih ulazaka u Europsku uniju preko srednjeg Mediterana porastao je gotovo 300 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., dosegnuvši 42.200.

"Takvo što dosad nisam vidio", rekao je u petak Hans Leijtens, ravnatelj europske agencije u razgovoru za AFP, dodavši da je taj broj nešto više od polovice 80.700 neregularnih ulazaka u EU zabilježenih od početka godine.

"U ovom trenutku bilježimo rast od 1100 posto u odnosu na prošlu godinu, napose iz Tunisa", rekao je Leijtens.

Po riječima Hansa Leijtensa, takvo povećanje je posljedica promjene načina rada krijumčara i jeftinijeg krijumčarenja migranata.

"Trenutno se koriste malim metalnim plovilima koje na plaži mogu izraditi za jedan dan", a stoje oko 1000 eura, rekao je Leijtens.

"Manja cijena znači da im treba veći broj ljudi. To može objasniti ovakve brojeve", dodao je.

Po riječima ravnatelja Frontexa, krijumčari su sve organiziraniji i međusobno se natječu "a nemaju problema s gubitkom ljudskih života". U barem jednom slučaju, rekao je, konkurencija je potopila brodicu.