TAKO TO RADI CIA

Prijetili pištoljem i električnom bušilicom

23.08.2009 u 10:18

Bionic
Reading

Istražitelji CIA-e izvodili su lažna smaknuća i prijetili al Kaidinom zapovjedniku pištoljem i električnom bušilicom, navedeno je u internom izvješću koje daje nove pojedinosti o zlostavljanju u tajnom zatvorima ove obavještajne agencije, kako u nedjelju izvješćuju dva vodeća američka dnevnika.

Izvješće glavnog inspektora Središnje obavještajne agencije (CIA) trebalo bi biti objavljeno u ponedjeljak, pišu u svojim internetskim izdanjima The New York Times i The Washington Post navodeći američke dužnosnike upoznate s ovim dokumentom.

Metodu, koju je jedan dužnosnik opisao kao prijetnju smaknućem, primijenili su CIA-ini tamničari nad Abd al-Rahimom al-Nashirijem, upletenim u napad na američki razarač Cole 2000., držeći pištolj i bušilicu blizu zatočenika kako bi ga zaplašili da bi odao informacije.

Nashiri, koji je uhvaćen u studenom 2002. i držan četiri godine u jednom od CIA-inih tajnih zatvora jedan je od tri čelnika al Kaide koji su kasnije podvrgnuti metodi prividnog utapanja, navode listovi.

Izvješće koje je 2004. dovršio glavni inspektor John Helgerson također navodi kako je lažno smaknuće priređeno u prostoriji do one u kojoj se nalazio jedan osumnjičeni terorist. CIA-ini agenti su pucali iz pištolja u susjednoj prostoriji kako bi naveli zatočenika da je drugi zatvorenik ubijen, navodi Times.

Jedan američki savezni sudac naredio je da se u ponedjeljak objavi redigirana inačica ovog tajnog CIA-nog izvješća u odgovoru na tužbu nevladine organizacije za zaštitu građanskih sloboda American Civil Liberties Union.