novi pregovori

Sve oči uprte u Kairo: Šefovi špijunskih službi traže rješenje za Gazu

13.02.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Šef izraelske tajne službe Mossad, David Barnea, doputovao je u utorak u Kairo na razgovore, navodi agencija dpa pozivajući se na izvore u zračnoj luci. S njim su bili Ronen Bar, šef domaće obavještajne službe Shin Bet i drugi

Izvori iz izraelske vlade u utorak su potvrdili da je izaslanstvo u Kairu zbog novih pregovora o još jednom dogovoru o taocima s palestinskom islamističkom organizacijom Hamas. Napadom Hamasa na Izrael 7. listopada započeo je sadašnji rat.

Katarski premijer i ministar vanjskih poslova Mohamed bin Abdulrahman Al Thani i šef obavještajne službe CIA-e William Burns također su stigli u utorak u glavni grad Egipta, doznaje se iz obaviještenih izvora.

Egipat, Katar i SAD trenutno pokušavaju postići dulji prekid vatre u Gazi. Kao dio potencijalnog sporazuma taoci koje još drže u Gazi trebali bi u nekoliko faza biti razmijenjeni za palestinske zarobljenike u Izraelu. Pregovori su do sada sporo napredovali.

Tijekom prekida vatre, u kojem su posredovali Egipat, Katar i SAD prošlog studenoga, 105 talaca je oslobođeno u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Hamas trenutno drži 134 osobe, ali Izrael procjenjuje da najmanje 30 njih više nije živo.

Mediji izvješćuju da bi broj ubijenih već mogao doseći 50. U noćnoj akciji između nedjelje i ponedjeljka, izraelska vojska spasila je dva taoca u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

  • +7
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER