hrvatski sabor

Prijedlog da se na popis pravnih osoba od državnog interesa doda i Fond za obnovu Zagreba podijelio zastupnike

01.12.2020 u 15:04

Bionic
Reading

Vladin prijedlog da se dopuni popis pravnih osoba od posebnog državnog interesa i na njega doda Fond za obnovu Zagreba od potresa podijelio je u utorak saborsku većinu i opoziciju.

Za Daliju Orešković (Centar) taj je popis relikt starog zakona od kojeg treba odustati jer mu je jedina svrha omogućiti dužnosnicima, „prvom ešalonu“, da se postave u upravna vijeća i nadzorne odbore tih pravnih osoba.

Konkretno, svrha mu je dužnosnicima omogućiti ulazak u Upravno vijeće Fonda i zato ću glasovati protiv, najavila je zastupnica pozivajući sve klubove da je u tome podrže.

Miro Bulj (Most) čudi se što su na popisu brojne agencije, kulturne institucije, ali ne i Viteško alkarsko društvo i Sinjska alka.

Nelogično je da su na popisu visoka učilišta, ne i srednje i osnovne škole, na popisu je zagrebački HNK, ne i onaj u Rijeci i Splitu, dodaje Stijepo Bartulica (DP). Je li nužno da država i nitko drugi upravlja svim tim ustanovama i radi li to dobro, racionalnu, u interesu hrvatskih građana, pita Bartulica.

HDZ će podržati predloženu dopunu, suglasan je da su razlozi za nju životne situacije - neke su pravne osobe ukinute, neke su promijenile nazive, neke više nisu u vlasništvu Hravtske pa se brišu s popisa, osnovane su neke nove.

Krunoslav Katičić ističe da će se dodavanjem Fonda na popis pojačati transparentnost, javnost i učinkovitost Fonda, dobro je da se taj, ali i Fond za obnovu Vukovara, popune odgovarajućim kadrovskim rješenjima.

Dinamična rasprava, koja se prometnula u prozivke za (ne)učinjeno u Dalmatinskoj Zagori i šire, između HDZ-ovih i Mostovih zastupnika okončana je opomenom s oduzimanjem riječi Nikoli Grmoji.

Predsjedavajući Furio Radin u jednom je trenutku utvrdio da su, od moguća dva, u Sabornici tri Mostovca, Grmoja je najavio da će je napustiti, no prije toga je zamolio sve kolege iz HDZ-a da Bulja od danas pozdravljaju sa „mnogopoštivani kolega“.

Italija i Hrvatska odlučile su zajednički proglasiti isključivi gospodarski pojas, čovjek vam 10 godina govori da je to dobro, pa molim da se promijene pravila pozdravljanja, zatražio je Grmoja, zaradio opomenu pa napustio Sabornicu.