ZADNJI DAN

Prijavljujete porez? Imate danas do ponoći!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2010 12:32
  • Objavljeno 01.03.2010 u 12:00
kredit, porez

kredit, porez

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvatski građani još danas mogu predati godišnje prijave poreza na dohodak za 2009. godinu do 19 sati osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu, a krajnji rok je ponoć, do kada će se porezne prijave moći predati u pošti

Po posljednjim podacima Ministarstva financija, danas do 10 sati zaprimljeno je gotovo 900 tisuća godišnjih prijava, a poreznici ove godine očekuju oko 1,1 milijun poreznih prijava.

Zadnji dan za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak uobičajeno je zadnji dan veljače, no kako je ove godine 28. veljače bila nedjelja, to je krajnji rok danas, 1. ožujka.

Građani porezne prijave mogu predati u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu i danas te ispostave rade do 19 sati.

Godišnje prijave poreza na dohodak građani mogu poslati i poštom, a krajnji rok za takav način predaje je do ponoći (do 24.00 sata).

Porezne prijave građani mogu predati u svojim najbližim poštanskim uredima koji će većinom raditi do 19,30 sati, priopćeno je iz Hrvatske pošte iz koje su također izvijestili da, kao i svake godine, izlaze u susret građanima i produžavaju radno vrijeme svojih ureda kako bi svi na vrijeme predali svoje porezne prijave.

'Nakon što Porezna uprava završi s radnim vremenom, korisnici će moći predati svoje pošiljke u poštanskim uredima većih gradova do 20 sati, dok poštanski ured u Branimirovoj 4 u Zagrebu radi cijelu noć. Isto tako, građani svoje pošiljke mogu predati cijelu noć i u poštanskim uredima Rupa, Pasjak, Kaštel (Castel Venere) u Istri, Bajakovo u Slavoniji, Dubrava Križovljanska kod Varaždina, Macelj kraj Krapine i Bregana', navodi se u priopćenju Hrvatskih pošta.

Podsjećaju da je najbolje da građani porezne prijave šalju preporučeno s povratnicom kako bi za pošiljku dobili potvrdu o slanju i po primitku žig i potpis primatelja.

Više informacija o radu poštanskih ureda građani mogu dobiti na besplatni broj telefona 0800 303 304.

Godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu po prvi se put podnose s iskazanim osobnim identifikacijskim brojem (OIB), a ove godine novost su i neka pojednostavljenja kod dokumentacije vezane za olakšice za stambene kredite i dopunsko zdravstveno osiguranje.

Naime, porezna olakšica za uplaćene premije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a za 2009. godinu priznaje se i bez potvrde HZZO-a koji ove godine te potvrde nije ni dostavljao na kućne adrese osiguranika.

Podatak o uplaćenoj premiji može se, uz unos OIB-a, može provjeriti u HZZO-u na govornom servisu HZZO-a (01/ 365-9015), na internetskoj stranici (www.hzzo-net.hr) te osobno u područnim uredima HZZO-a i dovoljno ga je upisati u poreznoj prijavi te će se, temeljem podataka koje je zavod dostavio poreznoj upravi, taj iznos informatički provjeriti.

Građani pak koji su već koristili olakšicu za stambene potrebe i za to već dostavili potrebne isprave, kao primjerice presliku kupoprodajnog ugovora, presliku ugovora o kreditu, te isprave ove godine ne trebaju dostavljati, već trebaju navesti popis tih isprava koje su već dostavili Poreznoj upravi kao prilog godišnjoj prijavi i napomenuti za koje su ih razdoblje (godinu) dostavili.

No, poreznici ih mogu iznimno zatražiti te isprave neovisno o tome što su ih već dostavili Poreznoj upravi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi