SLUČAJ SALONIT

Prijavljen Kozina i suci trgovačkog suda

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2010 18:29
  • Objavljeno 13.05.2010 u 18:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević podnio je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv predsjednika splitskog Trgovačkog suda Ive Bakalića, stečajnog suca Joze Ćalete i stečajnog upravitelja 'Salonita' Mirka Kozine

Trojicu prijavljenih se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer su, kako se navodi, u stečajnom postupku 'Salonita' omogućili da sanaciju i dekontaminaciju tvorničkog kruga od azbesta obavlja poduzeće Adriatic blizna koje, drži, nije osposobljeno za takav postupak.


Matijašević ih tereti da su pri donošenju odluke o izboru izvođača radova za dekontaminaciju i sanaciju prostora tvornice 'svjesno zanemarili prigovore više stečajnih vjerovnika, među njima i državnog zastupnika, da Adriatic blizna nema dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom koji sadrži azbest te da treba izuzeti stečajnog suca (Ćaletu) koji je u više navrata iskazao pristranost u vođenju postupka'.

Dodijelivši posao Adriatic blizni, trojica prijavljenih, po Matijaševićevim riječima, omogućila su toj tvrtki 'stjecanje znatne nepripadne imovinske koristi na štetu stečajnog postupka i stečajnih vjerovnika'. Također drži da je time nanesena šteta i 'široj društvenoj zajednici jer će poslove sanacije azbestnog otpada iz okoliša unutar nastanjena mjesta, mimo administrativnih zapreka i pravila struke, obaviti za to neosposobljen izvođač'.

Matijašević navodi da su trojica prijavljenih 'kao službene osobe iskoristile svoj položaj i ovlasti' tako drugoj osobi pribave imovinsku korist na štetu drugih fizičkih i pravnih osoba. U kaznenoj prijavi predlaže općinskom državnom odvjetništvu da u vezi sa stečajem Salonita zatraži i pregleda svu dokumentaciju splitskoga trgovačkog suda i utvrdi 'postojanje kaznenog djela i kaznene odgovornosti prijavljenih'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi