KOVAČEVIĆ PROTIV LINIĆA

Prijava za nezakonita zapošljavanja u HAC-u

Bionic
Reading

Zbog navodnih nezakonitih zapošljavanja pet direktora u HAC-u, bivši saborski zastupnik Pero Kovačević podnio je prijavu Državnom inspektoratu. Očekuje da će se u slučaj uključiti i Državno odvjetništvo. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina najavio je da će po hitnom postupku od Uprave HAC-a zatražiti izvješće o zapošljavanju direktora direktora bez javnog natječaja

Kovačević kaže da traži inspekcijski nadzor nad nelegalnim zapošljavanjem, poništenje i pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih osoba. Predlaže i da se ispitaju sva zapošljavanja od imenovanja nove uprave HAC-a.

Kovačević očekuje da će državni inspektorat i mjerodavna tijela provesti ispitivanje i u ostalim državnim i javnim poduzećima jer, tvrdi, ima informacije o novim zapošljavanjima. Traži da po okončanju inspekcijskog nadzora izvijeste javnost o poduzetim mjerama.

Naime, Kovačevićeva prijava vezana je uz navode Jutarnjeg lista prema kojima je nova Uprava Hrvatskih autocesta, protivno antikorupcijskom programu Vlade, bez natječaja imenovala pet direktora sektora tvrtke.
Za sva ta mjesta trebali su biti raspisani interni ili javni natječaji, ali to nije učinjeno. Uz direktore sektora, bez natječaja su nedavno zaposleni i vozač predsjednika Uprave Dražena Guština te tajnica člana Uprave Narcisa Delsase. Zapošljavanje vozača i tajnice posebno je izazvalo negodovanje unutar HAC-a jer tvrtka ima više stotina vozača i smatra se da nije bilo potrebe za dodatno zapošljavanje.

Isto tako nije jasno kako unutar tvrtke ne postoji osoba koja bi mogla obavljati dužnost tajnice člana Uprave. Odlukom Uprave na mjesto direktora Sektora za pravne i opće poslove imenovan je Željko Struški, za direktora Sektora za građenje postavljen je Jože Ladika, Milan Stanković novi je direktor Sektora za održavanje, a Dijana Stipnišek direktorica je za financijske i ekonomske poslove. Na sjednici Uprave u petak na mjesto direktora Sektora za naplatu cestarine imenovan Zoran Klarić. Ladika, Struški i Klarić u HAC su došli izvana, a ostalo dvoje izabrani su iz kuće.

Jutarnji list istaknuo je kako je od novoimenovanih direktora sektora posebno zanimljivo imenovanje Zorana Klarića, direktora Autoceste Rijeka - Zagreb od 2002. do 2005. Njegovo imenovanje povezuju se s ministrom financija Slavkom Linićem, čiji je Klarić jedan od kartaških partnera. U HAC-u će tako, zaključuje Jutarnji, sjediti dvojica Linićevih kartaških prijatelja. U Upravi zadužen za financije sjedi Jure Bajić, a za naplatu će biti zadužen Zoran Klarić

I predsjednik Republike Ivo Josipović je osudio zapošljavanje mimo javnog natječaja. 'To nije dobra praksa, a ako je ima onda je nezakonita jer javni natječaji vrijede za sva radna mjesta u javnim tvrtkama', izjavio je Josipović.