ČEKA SE TUŽITELJSTVO BIH

'Prijava protiv hrvatskih generala postoji odavno'

11.11.2016 u 18:11

Bionic
Reading

Beogradske Večernje novosti objavile su vijest da je MUP Republike Srpske podnio kaznene prijave sudu BiH protiv 16 generala Hrvatske vojske i HVO-a za zločine iz rujna i listopada 1995. te se navodno očekuje da uskoro budu procesuirani

Među okrivljenima su navodno i Ante Gotovina i aktualni ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević. Iako srpski mediji pišu da to znači da bi osumnjičeni, ako stupe na teritorij BiH, trebali biti uhićeni, to neće biti tako sve dok posebni odjel tužiteljstva BiH ne podigne optužnice protiv njih. Naime, prema zakonu u Bosni i Hercegovini, posebni odjel Tužiteljstva BiH nadležan je za podizanje optužnica za ratne zločine koje je prethodno razmatrao Haški sud i sama prijava MUP-a Republike Srpske ne znači ništa samo po sebi. Odjel je formiran nakon donošenja paketa zakona koji je usvojen u Parlamentu BiH u prosincu 2004., a koji su bili nužni da se predmeti s Haškog suda mogu procesuirati pred bosanskohercegovačkim pravosudnim institucijama.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina u Banjaluci, objasnio je za banjalučke Nezavisne novine da su kaznene prijave protiv hrvatskih i bošnjačkih zapovjednika prvobitno bile predane Haškom sudu. Kako je opisao Kojić, navodni zločini iz operacija Hrvatske vojske i Armije BiH poslije 4. kolovoza 1995. nisu obrađivani na Haškom sudu tijekom suđenja generalu Gotovini i drugim. Taj postupak u Hagu je bio razdvojen, a slučajevi 'Maestral' i 'Južni potez' ostavljeni pravosuđu BiH. Dakle, prijave protiv hrvatskih generala leže u ladicama Suda BiH odavno, samo je pitanje kad će i hoće li uopće protiv njih biti podignuta optužnica. Ni Tužiteljstvo ni Sud BiH još nisu potvrdili da je MUP Republike Srpske podnio kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala.