MIR, MIR DO NEBA

Prijateljski susret Mesića i Jezerinca

02.04.2009 u 20:26

Bionic
Reading

Gradonačelnik Lourdesa pozvao je predsjednika Mesića da sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću sredinom svibnja, a vojni biskup Juraj Jezerinac pozvao ga je i na hodočašće u Mariju Bistricu.

Objavio je to generalni vikar Vojnog ordinarijata Josip Šantić nakon što je biskup Jezerinac predsjedniku Mesiću u njegovu uredu darovao monografiju “Vojni ordinarijat u RH 1997.-2007.”, za koju je Mesić napisao popratni tekst piše večernji.hr.

Jučerašnji sastanak, do kojeg je došlo na inicijatvu biskupa Jezerinca, može se gledati i u kontekstu poboljšanja odnosa između Mesića i vojnog ordinarija, koji su bili posebno narušeni u vrijeme parlamentarne izborne kampanje 2007., kada su gotovo dnevno frcale iskre između Mesića i Jezerinca. Mesić je tada nakon nekoliko Jezerinčevih misa reagirao zbog Jezerinčeva miješanja u politiku, smatrajući da poziva na glasanje za jednu političku opciju i da je njegovo citiranje Thompsona na misi u Vukovaru bilo neprimjereno.

Tužio ga je papinskom nunciju Lozanu, tražio od Vatikana da ga smijeni “zbog bezobrazluka” i zaprijetio da će mu zabraniti ulazak u vojne objekte. Kulminacija je nastala lani, kada je na hodočašće u Lourdes išao premijer Sanader, a Mesića nitko nije zvao. – Jezerinac ide iz pogrešeke u pogrešku, a sada je napravio novu. Neka se njime bavi Vatikan, ja za to nemam više živaca – rekao je tada Mesić.

Jučer očito nije bilo nesporazuma. Jezerinac i Mesić razgovarali su o ulasku u NATO i radu Vojnog ordinarijata. 'Da bi zemlja ušla u NATO, mora imati riješeno dušebrižništvo' istaknuo je generalni vikar Šantić te dodao da bi Vojni ordinarijat trebao biti siva diplomacija Hrvatske u svijetu. Na kraju je ispalo da su za njihove nesporazume bili krivi mediji.