ATMOSFERA RATNOG STANJA

Prijatelji životinja pozvali MUP da zauvijek zabrani petarde

29.12.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Udruga Prijatelji životinja poslala je apel Ministarstvu unutarnjih poslova da drastično postroži Zakon o eksplozivnim tvarima i prekine blagdanski teror petardama u kojem pored ljudi pate i životinje, pozvavši još jednom MUP da jednom zauvijek zabrani prodaju i uporabu pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine

Kako navodi udruga, o problemu korištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih naprava radi slavlja za blagdane gotovo se jednoglasno izjašnjavaju svi, od građana kojima je dosta terora pojedinaca i koji žele mir i sigurnost za sebe i svoju obitelj do medija koji svake godine upozoravaju na opasnost pirotehnike za ljude i životinje.

Stoga je udruga prikupila više od 15.000 potpisa koje je predala MUP-u u svrhu zabrane petardi. No kako ističu Prijatelji životinje, unatoč MUP-ovom obećanju o drastičnom postroženju Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnika je i dalje dostupna posvuda, od ulica do supermarketa. Koliko je pak pirotehnika opasna, ponajviše govori podatak kako je u sklopu MUP-ove akcije Mir i dobro samo tijekom proteklih blagdana zabilježeno više od 60 ozljeda ljudi, a brojne ozljede životinja nisu ni zabilježene.

Udruga također ističe kako uz ljudske žrtve koje se gotovo podrazumijevaju u vrijeme blagdana, zbog petarda najviše ispaštaju životinje. Glasna pucnjava, naime, prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i ozlijeđene. Velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, pa stoga mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama.

Stoga u udruzi savjetuju da u vrijeme blagdana kućnog ljubimca ne puštate izvan kuće te da mu osigurate mjesto na kojem će se osjećati zaštićeno, a pomoći će i puštanje smirujuće glazbe polaganog tempa koja će nadglasavati petarde. Prijatelji životinja također savjetuju da ljubimcu za vrijeme 'ratnog stanja' pristupate smireno kako ga ne biste dodatno uznemirili te da u krajnjem slučaju posegnete za nekim od preparata za smirenje namijenjenog životinjama.