DUGOVE ĆE VRAĆATI REKLAMAMA?

Prihvaćena predstečajna nagodba Glasa Istre!

20.02.2015 u 10:54

Bionic
Reading

Danas je u Financijskoj agenciji prihvaćena predstečajna nagodba poduzeća Glas Istre novine, kojom ovaj jedini istarski tiskani dnevnik pokušava konsolidirati svoje poslovanje. Vjerovnici, njih 115, danas su prihvatili 212 milijuna kuna vrijednu predstečajnu nagodbu, potvrdio je za Radio Pulu Andrej Sablić, predstečajni upravitelj Glasa Istre novine

Paolo Gregorović, glavni sindikalni povjerenik u Glasu Istre, ističe kako su očekivali prihvaćanje predstečajne nagodbe jer bi u suprotnom vjerovnici ostali bez svojih potraživanja.

U programu predstečajne nagodbe najavljena je promjena vlasničke strukture, istaknuo je Gregorović. U vlasničku strukturu sredinom siječnja ušao je riječki Novi list i Glas Istre trgovina u stečaju. U samoj predstečajnoj nagodbi navodi se da je interes ostalih mogućih partnera, kako nacionalnih medijskih kuća tako i istarskih poduzeća s kojima se pregovaralo, opao zbog otvaranja postupka nagodbe, pa za sada nije vjerojatna dokapitalizacija, piše portal Ipress.hr

Koliko je sama predstečajna nagodba realna i ostvariva, za sada je vrlo upitno, a cijeli posao koji je odobrila država ponajviše nalikuje na kupovinu vremena. Naime od 212 milijuna kuna, čak 172 milijuna kuna odnosi se na sudužništvo novina za obaveze povezanih društava pod kontrolom Alberta Faggiana, Puljanke, Andre'a, Glasa Istre trgovine i Novog lista prema bankama – Zagrebačkoj banci i Istarskoj kreditnoj banci.

Na tvrtku Andre', preko koje Faggian razvija svoje osebujno poslovanje premreženim sudužništvima i jamstvima, odnosi se čak 93 milijuna kuna, dakle i kredit kojim je preuzeo Novi list. Za ovaj dio dugovanja u predstečajnoj je nagodbi dogovoren reprogram, za sada bez detalja, a valja podsjetiti da su i sve navedene tvrtke u procesu predstečajne nagodbe, s time da je Glas Istre trgovina već i u stečaju.

Nadalje, Faggian je uvukao novine i u jamstva trećim osobama koja premašuju 11 milijuna kuna, a dug samih novina iznosi oko 26 milijuna kuna.

Vrijednost Glasa Istre višestruko umanjena

Kolika je sama vrijednost Glasa Istre novine, trenutno je teško procijeniti. Imovine nema, temeljem tužbi radnika iz 2010. očekuje se isplata daljnjih tri milijuna kuna, a očekuje se i daljnji pad naklade i marketinga. Prema dostupnim informacijama, sam Faggian procjenjuje da novine vrijede oko devet milijuna kuna, s obzirom na to da je Glas Istre trgovina za potraživanja u visini od tri milijuna kuna dobio 30 posto udjela u vlasništvu.

Spasonosno rješenje za te dugove iznađeno je dijelom u oprostu, kako je već uobičajeno u predstečajnim nagodbama, a ovdje on iznosi od 40 do 70 posto, ovisno o kategoriji vjerovnika, te drugim dijelom u – marketinškim uslugama.

Vjerovnici su naime prihvatili to da im se od 15 do 20 posto duga vrati u reklamama u Glasu Istre. To u slučaju Zabe znači primjerice reklame u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna, dobavljačima nakon otpisa dijela duga u reklamama vraća se 20 posto, a čak je i država pristala da, nakon što otpiše čak 60 posto potraživanja, od ostatka čak pola dobije u marketingu te ostatak u sedam godina otplate.

Kako bi se do 2019. izdržalo u ovakvim uvjetima, Faggian najavljuje daljnja otpuštanja i smanjenje troškova poslovanja, pri čemu se oslanja na – pad naklade, uslijed čega bi valjda troškovi trebali biti manji.