PRAVAŠKE PORUKE

'Pridruženje Europskoj uniji je uništenje države'

24.11.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Dio pravaških stranaka protivi se ulasku u Europsku uniju, a dio je suzdržan, saznali smo usporedivši predizborne stavove četiri stranke. Proizlazi da ih većina Europsku uniju smatra opasnošću za nacionalne interese Hrvatske. Kao zajednica država, kažu, EU bi mogla ugroziti stabilnost hrvatskog gospodarstva, a drugi traže više informacija prije izjašnjavanja

Danijel Srb, predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP), u Osijeku je danas najavio da će mladež te stranke u 12 sati pozivati vozače da potrube protiv EU. 'Naši mladi s plakatima u rukama na 17 mjesta samo u Osijeku

pozivat će ljude da potrube, ako se protive ulasku Hrvatske u EU', rekao je.

Prije njega govornice se prihvatio Ivica Vekić, predsjednik Hrvatske straže, održavši protueuropski govor s historijskim crticama. 'Ne zaboravimo da postoji izvještaj papinskog nuncija iz 16. stoljeća kojim papi piše da Hrvati opet traže sluge, a podsjetio je i na 1097. godinu', počeo je Vekić, vremešni osječki desničar, poznat po istupima za, primjerice, uvođenje smrtne kazne u naš kazneno-pravni sustav.

Srb je Vekića, kao starijeg političara, pozvao da pred novinarima prije njega govori o manama Europske unije i prednostima samostalnog nacionalnog puta. 'Pokušaj pridruženja Europskoj uniji nije destabilizacija nego uništenje države. Odakle im pravo?' pitao je Vekić.

Spomenuo je da laže svatko tko kaže da Hrvatska ne može proizvesti svoju hranu i da je mora uvoziti. 'Ako i ne budemo imali više zemlje, pa podignut ćemo asfalt, poštihati, i baciti to sjeme, i ono će niknuti. I ispod ove zgrade je plodna zemlja', naveo je.

U Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP) načelno dijele ovakvo antieuropsko raspoloženje s osječkim kolegama. 'Europska unija je globalizacijska batina velikih europskih država i tvrdimo da će od toga Hrvatska imati samo štete. To nije zajednica ravnopravnih naroda', ocijenio je Josip Miljak, predsjednik HČSP-a.

Desne stranke Srb je ranije pozvao na koaliranje, ali odazvala se samo Vekićeva Hrvatska straža. HČSP se povezao s HSP Ante Starčević i Ružom Tomašić kao nositeljicom predizbornih lista. Miljkov HČSP, kaže, odlično surađuje s Tomašićevim HSP AS-om unatoč tome što ona nema tako tvrd stav protiv EU.

Denis Bevanda, zamjenik tajnika HSP AS, kaže da stranka nije zauzela stav za ili protiv EU. 'Nemamo moralno pravo zauzeti takav stav i savjetovati ljudima, sve dok se ne objave sve pojedinosti o pristupanju EU. Ugovor i svi uvjeti pridruženja Hrvatske EU nisu sasvim jasni, a javnost nije informirana', rekao nam je Bevanda.

S druge strane, u Autohtonoj hrvatskoj stranci prava (A – HSP) mnogo su radikalniji. 'Prvi smo još 2002. bili protiv EU. I prije ovih izbora, prije nekoliko mjeseci to smo ponovili. Okupacije se više ne vode oružjima nego kapitalom, a upravo to je EU', radikalan je Dražen Keleminec, predsjednik A-HSP-a.

U pozadini stoje, smatra Keleminec, masoni kao tajna društva kojima je cilj ovladati svijetom, a imaju skrivene suradnike. Pravaški krugovi već više od stotinu godina imaju otvorenih problema s masonima. Spomenimo samo Frana Folnegovića, čija se pomirljiva politika s nekim tadašnjim strankama krajem 19. stoljeća nikako nije dopadala tvrđim misliocima poput Ante Starčevića, Josipa Franka i Eugena Kumičić. Trojica su zato separirala u Čistu stranku prava, a Folnegović ubrzo nestao sa scene.

'Ne zaboravimo, Folnegović se izjašnjavao kao mason. Oni imaju svoje srodne organizacije poput rotarijanaca. A to je udruzi, primjerice, Danijel Srb', poručio je Keleminec.