100 DANA IVE JOSIPOVIĆA

'Priče o trubama i klavirima nisu najvažnije'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 31.05.2010 16:40
  • Objavljeno 31.05.2010 u 15:04
Josipović grimasa

Josipović grimasa

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović na konferenciji za novinare povodom svojih prvih 100 dana na Pantovčaku je rekao da je on nastojao ispuniti ono što je obećao, a koliko je bio uspješan, to je na javnosti, građanima i medijima da procijene. Dodao je da je prošlo samo 100 dana i da za ispunjavanje predizbornih obećanja ima četiri godine

Nije želio dati sebi ocjenu poput one trojke koju je dobio od Andrije Hebranga, ali je od loših stvari koje je napravio priznao da je možda trebao malo pričekati dovršetak sigurnosnih provjera prije predstavljanja svoga savjetničkog tima, iz čega se izrodila afera s neplaćenim porezom Marka Rakara.

Posjetio je što je sve radio otkada je sjeo u predsjedničku fotelju, od borbe protiv korupcije, preko podrške Vladi, do promicanja dobrosusjedskih odnosa.

Iz djelokruga svojih ovlasti predsjednik je naglasio da je što se tiče vanjske politike u prvom posjetu inozemstvu pohodio samu instituciju EU u njenom sjedištu u Bruxellesu gdje je razgovarao s njena tri vodeća političara, a potom je na susretima s vodećim političarima Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine radio na promicanju dobrosusjedskih odnosa.

Iz djelokruga obrane i nacionalne sigurnosti u dogovoru s Vladom promišlja se o promjenama koje će nastati u vojnom sustavu s ulaskom u EU, a zagovarao je i podjelu nepotrebnih nekretnina jedinicama lokalne samouprave te se, kako je sam naglasio, neuspješno zalaže za objavu registra branitelja.

Što se tiče gospodarstva, Josipović je rekao da on podržava Vladine antirecesijske mjere, jedino bi realizacija mogla biti nešto brža. Naglasio je potrebu da se tim promjenama poreznih stopa otkloni mogućnost širenja jaza između bogatih i siromašnih, kao i

Goran Mehkek / CROPIX

Goran Mehkek / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

dodatno osiromašenje srednjeg sloja.

Predsjednik smatra da dobro surađuje s Vladom. 'Iako je bilo određenih nesporazuma, ne mislim da su oni ti koji određuju odnose s Vladom, a rasprave o klavirima i trubama nisu najvažnije', objasnio je Josipović.

On je govorio i o svom jučerašnjem posjetu Republici Srpskoj, za koji je naznačio da je pripreman sa sva tri člana predsjedništva BiH te da je imao potporu Vlade RH i hrvatskih političkih stranaka u BiH.

Mislim da je sastanak s premijerom Dodikom bio vrlo uspješan, posebno jer su i Bošnjaci sudjelovali u tim sastancima.

'Mislim da se prvi put dogodilo da su predstavnici Republike Srpske odali počast žrtvama Bošnjacima i Hrvatima. Dobio sam jamstva za siguran povratak Hrvata, kao i za ozbiljno uzimanje u obzir hrvatskih investicija', rekao je Josipović i pozvao hrvatsku Vladu da se u to uključi i da se ta prilika iskoristi. Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da mu u u obnašanju predsjedničke dužnosti ništa nije posebno teško palo, ali da mu se koji put ujutro teško bilo rano ustati jer radi do kasno navečer. 'Ali to je dio posla, a zasad još imam puni entuzijazam za obavljanje svoje funkcije i nadam se da će ostati do kraja mandata', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi