saborski razgovori

Priča se da SDP i Most slažu novu većinu. Provjerili smo što se događa

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 28.04.2017 19:16
  • Objavljeno 28.04.2017 u 19:16
Bionic
Reading

Između čelnika Mosta Bože Petrova i predsjednika SDP-a Davora Bernardića, doznajemo, bilo je kontakata, no zasad nema govora o sastavljanju neke nove većine koja bi bila kontra HDZ-u. Međutim, SDP bi mogao ići kontra HDZ-a na izglasavanju smjene Bože Petrova, a hoće li nakon toga biti nekih razgovora, tek treba vidjeti

Da su Petrov i Bernardić razgovarali, potvrdili su nam i izvori iz Mosta i SDP-a. No, njihov razgovor bio je  vezan samo uz formalnosti, odnosno, kako doznajemo, Bernardić se raspitivao kakav će biti hodogram saborskih aktivnosti, s obzirom na novonastalu krizu u Vladi.

Iako se odmah počelo spekulirati o sastavljanju neke nove većine, zasad o tome dvojica čelnika stranka nisu razgovarali. Kako nam kažu naši izvori u SDP-u i Mostu, razgovora o okupljanju nove većine nije bilo. 'U Mostu smatramo da je najpoštenije prema građanima ići na nove izbore', kaže nam naš izvor toj stranci.

Plenković je, kaže naš sugovornik, najprije objavio da ima većinu, a kasnije tu izjavu povukao. 'Doveo je državu u potpunu paralizu i nestabilnost i to je nešto što će HDZ i njegovi 'državnici' trebati objasniti građanima', kaže naš izvor iz Mosta.

Međutim, u SDP-u doznajemo da su 'ponude' stigle od nekih drugih dužnosnika u Mostu. Zasad SDP o slaganju nove većine ne razmišlja, no moglo bi se dogoditi da na strani Mosta bude prilikom glasovanja o smjeni Petrova.

Naime, ima onih u SDP-u koji smatraju da bi prilikom glasovanja o smjeni Petrova trebali biti protiv, no vjerojatnija je opcija da će biti suzdržani. 'Ovo je, kako je rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, svađa dva bračna druga i neka oni to rješavaju između sebe', kaže nam jedan od SDP-ovaca, koji je skloniji tome da budu suzdržani.

U SDP-u zasad ne namjeravaju davati svoje potpise za rušenje Petrova, za razliku od HNS-a i IDS-a.

'Nema smisla išta poduzimati oko predsjednika Sabora dok se ne formira nova većina. HDZ želi na prevaru dobiti predsjednika Sabora bez većine. Čudilo bi me da u tome sudjeluju HNS i IDS', kaže jedan od naših izvora u SDP-u.

Podsjetimo, u HNS-u su najavili dati svoj potpis za smjenu Petrova, no neće dati i potpis i glas za novog HDZ-ovog predsjednika Sabora.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal