UTRKA S VREMENOM

HDZ krenuo rušiti Petrova, evo kako to planira izvesti

28.04.2017 u 12:16

Bionic
Reading

HDZ je krenuo u pokušaj rušenja Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora. Dao je to u četvrtak do znanja premijer Andrej Plenković, a u prostorijama Kluba zastupnika HDZ-a već se prikupljaju potpisi. Tportal je istražio na koji način to mogu napraviti

Plenković je jučer potvrdio da je HDZ počeo prikupljati potpise. Može ih iskoristiti za prikupljanje nove većine, ali i za rušenje Petrova s mjesta šefa Sabora.

'Ako se namjerava zatražiti opoziv predsjednika Sabora, molio bih da se dostave potpisi kako bi se to uvrstilo u dnevni red', poručio je danas zastupnicima Petrov.

Prema saborskom Poslovniku, razrješenje predsjednika i potpredsjednika Sabora mogu predložiti klubovi zastupnika ili najmanje 40 zastupnika. S obzirom na to da HDZ u svom klubu ima 58 zastupnika, ima ih i više nego dovoljno za pokretanje postupka smjene Petrova. No potpise za rušenje Petrova najavili su dati i HNS i IDS.

Ako takav zahtjev za smjenu dođe predsjedniku Sabora, on ga mora uvrstiti u dnevni red u roku od 15 dana. No kada se moraju održati rasprava i glasanje - nije propisano. Predsjednik Sabora je taj koji diktira kada će nešto doći na raspravu, tako da Petrov može otezati sa stavljanjem te točke na dnevni red.

Ako Petrov odluči ne otezati, povest će se rasprava o toj točki. Kada dođe do glasanja, Petrov će moći biti smijenjen i s minimalno 39 glasova. Saborski Poslovnik ne propisuje konkretno kolika je većina potrebna za takvu odluku, no kako nam tumače poznavatelji Poslovnika, u tom slučaju primjenjuje se obična većina. Drugim riječima, s obzirom na to da zbog kvoruma u Saboru u vrijeme glasovanja mora biti 76 zastupnika, dovoljna je minimalna većina od tih 76, a to je 39. Osim toga, običnom većinom predsjednik Sabora se i bira, pa analogno tome - ta je većina potrebna i za njegovu smjenu.

Pojave li se na tom glasanju svi HDZ-ovi zastupnici, Petrov bi mogao biti smijenjen. Spas bi mu mogli biti glasovi oporbe ako ona uspije osigurati većinu i glasati za to da šef Mosta ostane na čelu Sabora. No u takav scenarij teško je vjerovati. HNS i IDS već su najavili da će glasati za smjenu Petrova.

Problem HDZ-u nastaje prilikom izbora novog predsjednika Sabora. Naime, osim za smjenu Petrova, HDZ prikuplja potpise za to da novi šef Sabora bude Gordan Jandroković. Uspije li uz Most stati cijela oporba, pod uvjetom da se svi zastupnici, njih 151, pojave u Saboru, postoji mogućnost da Jandroković ne bude izabran.