UPOZORENJE

'Približava se vrlo jaki olujni sustav, budite na oprezu'

11.07.2017 u 20:39

Bionic
Reading

Grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i snažnim vjetrom pogodilo je nekoliko mjesta na sjeverozapadu Hrvatske. I u večernjim satima moguć je prolazno pojačan vjetar, jako kiša i pljuskovi, grmljavina i tuča. Oluja se u ovim trenucima, javlja Crometeo, približava Lošinju, ali i okolici Zadra

Nakon vrhunca toplinskog vala, s temperaturama do 36 Celzijevih stupnjeva, dijelove Varaždinske županije u utorak je pogodilo grmljavinsko nevrijeme.

I dok su neka područja prošla samo s pljuskom i grmljavinom, u zapadnom dijelu županije padala je tuča veličine oraha praćena jakim vjetrom.

Ivanečki vatrogasci intervenirali su zbog oštećenog krovišta obiteljske kuće. Informacije o šteti stižu i iz Varaždinskih Toplica, gdje je jak vjetar rušio i čupao stabla u zaštićenom perivoju uz termalne izvore i arheološki kompleks.

Zapadni dio Varaždinske županije nevrijeme je pogodilo i prije dvadesetak dana, kad je tuča na području općina Bednje i Donje Voće uništila usjeve i povrtne kulture od 60 do 100 posto pa je varaždinski župan Radimir Čačić proglasio elementarnu nepogodu.

Prve procjene u tim općinama govore da je učinjena šteta od 3,9 milijuna kuna i 2,5 milijuna. Da vrijeme ove godine nije saveznik varaždinskim poljoprivrednicima, govori i podatak da je u travnju bila proglašena još jedna elementarna nepogoda, i to zbog mraza. 

Šteta na poljoprivrednim kulturama na području dvaju gradova i devet općina u Varaždinskoj županiji procijenjena je na 35 milijuna kuna.

Podsjetimo, meteorolozi su za danas navečer najavili oblačnije vrijeme, mjestimično uz pljuskove s grmljavinom koji mogu biti izraženiji i praćeni pojačanim vjetrom, ponegdje i tučom.

"Vrlo jaki olujni sustav približava se našoj obali, ako preživi, a vjerojatno hoće, bit će jakog vjetra, grmljavine, kiše i velika mogućnost za tuču, zato budite na oprezu!", upozoravaju iz Crometea.