UBOJSTVA U GLAMOČU

Pri kraju istraživanje ratnog zločina Puma

20.10.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Pri završetku je kriminalistička istraga nad sedam osoba, državljana RH, koji se sumnjiče za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika Radoslava Lakića, Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jedne zasad neidentificirane muške osobe, priopćio je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije

ZAGREB - Kazneno djelo počinjeno je 9. i 10. rujna 1995. godine u BiH, u mjestu Mliništa i Halapići kod Glamoča, za vrijeme vojne akcije Maestral 2, koju su provodile postrojbe Hrvatske vojske koje su se tamo nalazile na temelju Sporazuma RH i BiH od 22. srpnja 1995. godine.

Osumnjičenici, pripadnici hrvatske vojske, postupali su prema šestorici ratnih zarobljenika, pripadnicima vojske Republike Srpske, protivno odredbama međunarodnog prava iako su znali za primjenu ratnih propisa o sigurnosti i zaštiti ratnih zarobljenika, priopćio je Borovec.

Naime, nakon što su zarobljenici 10. rujna 1995. godine, prema zapovjedi zapovjednika postrojbe, razdvojeni u dvije skupine, prva je skupina strijeljana ispred zapovjedništva postrojbe u mjestu Halapići, dok je druga skupina odvezena u mjesto Mlinište i tamo također strijeljana.

Mrtva tijela ratnih zarobljenika Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića i Borislava Vukića ekshumirana su 16. srpnja 1996. godine iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča, dok je mrtvo tijelo Radoslava Lakića razmijenjeno na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. kolovoza 1997. godine.

Sedmorica osumnjičenika bit će privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.