'HDZ DOBIVA OVE IZBORE'

Prgomet: Zoran Milanović neće biti hrvatski premijer

02.08.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Zoran Milanović neće biti hrvatski premijer, poručio je Drago Prgomet iz Šibenika u izjavi za medije i gostujući na N1 televiziji te je otkrio da je to Milanoviću rekao još na sastanku bez zavjesa, a zbog kojega se njegova stranka HRID rastala s Mostom. Prgomet se sada vraća u HDZ i očekuje da će biti na izbornim listama za prijevremene parlamentarne izbore

'Nastavio sam ondje gdje sam stao prije nekoliko godina. Poziv gospodina Plenkovića i prvi koraci koje je učinio kao novi predsjednik stranke jasno govore da će se HDZ profilirati kao stranka koja je otvorena za sve. Nitko nije suvišan i svatko je dobrodošao tko će graditi tu stranku i državu Hrvatsku na temeljima međusobnog povjerenja i dijaloga. A ako ćemo se tući, tući ćemo se argumentima, činjenicama, a nikako ideološkim sukobima', kazao je Drago Prgomet gostujući na N1 televiziji potvrdivši da se vraća u HDZ

Upitan za budućnost stranke HRID, koju je osnovao nakon odlaska iz HDZ-a, kazao je da će 'članovi stranke donijeti odluku kako će i gdje nastaviti svoju karijeru'. 'Stranka HRID nije mogla i nije prestala postojati. Budimo legalisti, poštujmo tijela stranke. Moje pretpostavke i uvjerenja su da će članovi nastaviti svoje karijere u HDZ-u ili uz HDZ', kazao je Prgomet koji smatra da Most ostaje respektabilna treća opcija i da će na izborima polučiti 'solidan rezultat, ali sigurno ne kao prije sedam mjeseci'.

RTL Autor: RTL


Video: Duško Jaramaz / PIXSELL

Vraća li se Kosor u HDZ?

Upitan hoće li se Jadranka Kosor vratiti u HDZ, Prgomet je podsjetio: 'ja sam bio protiv toga da se Kosor izbaci, mislim da sam sve rekao time'. S njom se, međutim, čuo prije nekoliko mjeseci pa mu je, kako reče, 'teško kazati što planira u svom političkom životu'.

Prgomet je uvjeren da će se naći na izbornim listama HDZ-a, no ističe da 'predsjedništvo treba donijeti odluku koja će biti u interesu stranke, a ne osobnih ambicija'. 'Najvažnije je dobiti izbore, a duboko sam uvjeren da će HDZ ove izbore dobiti. Nakon toga će se razgovarati.'

Karamarko neće biti na HDZ-ovoj listi?

'U ovom trenutku važno je poslati jasnu poruku da novo vodstvo HDZ-a okuplja svoje bivše i sadašnje članove, želi graditi državu u kojoj ćemo napokon prestati voditi ratove svojih očeva, a početi razmišljati kako i od čega će živjeti naša djeca', poručio je Prgomet i otkrio što je rekao šefu SDP-a i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću na čuvenom sastanku bez zavjesa zbog kojega se rastao s Mostom: 'Milanoviću sam rekao da neće biti naš kandidat za premijera Hrvatske, a to poručujem i danas. Zoran Milanović neće biti hrvatski premijer'.

A na HDZ-ovoj izbornoj listi neće biti Tomislav Karamarko, barem tako vjeruje Prgomet koji je naglasio: 'HDZ je pučka stranka i obuhvaća širok politički dijapazon, ali ne obuhvaća nikakav radikalizam. Nitko nema pravo privatizirati društvenu vrijednost, ni mi u HDZ-u domoljublje, ni SDP-ovci liberalnost i poštenje'.

Na pitanje koji je pravi HDZ: ovaj koji vodi Plenković ili onaj kojemu je na čelu bio Karamarko, odgovorio je: 'o tom vodstvu i politici rekao sam sve svojim izlaskom. Mnogi su govorili da sam se trebao skloniti sa strane i ne otići, ali to onda ne bih bio ja. Ako se s nečim ne slažem, ne znam kako mogu biti dio tog projekta. Jasno je koje mi je vodstvo prihvatljivo i što ja vidim da je HDZ. Da nije tako, ne bih prihvatio poziv i ne bih se vratio'.

'Građani moraju vidjeti što tko nudi'

Što se, pak, tiče razlike između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, Prgomet smatra da je ona velika: 'sličnost im je što dolaze iz iste diplomatske škole, ali Plenković pokazuje puno širi kontakt s ljudima, puno je korektniji u raspravama, ne vrijeđa, ne omalovažava'.

Raduje se stoga njihovoj debati jer: 'građani moraju vidjeti što tko nudi. Plenković će to sigurno prihvatiti i mislim da će ova kampanja biti korak naprijed, iskorak u odnosu na ranije kampanje te da će se više govoriti o problemima koji stvarno muče hrvatsko društvo. To nije Drugi svjetski rat, nego ekonomija, porezi, zapošljavanje, sprečavanje odlaska mladih, stabilnost zemlje, pravosuđe...'.

'Za dom spremni! apsolutno treba kažnjavati'

Komentirajući je li ustaški pozdrav 'Za dom spremni' kažnjiv i treba li ga kažnjavati, Prgomet je podsjetio na 'zaključak HDZ-ove vlade iz 2009. godine, kad se odredila prema tom pozdravu kao fašističkom pozdravu fašističke zemlje'. 'Za mene je apsolutno kažnjiv. Mislim da bi hrvatsko društvo moralo biti jasno određeno oko nekih vrijednosti na kojima počiva Europa jer smo mi njezin dio i tako se trebamo ponašati.'

Osvrnuo se i na financiranje stranaka naglasivši da 'ono mora biti javno, ne smije biti pozajmica'. 'Zakonski treba onemogućiti da se bilo tko upliće u financiranje političkih stranaka jer to upućuje na odnos obveze prema strani koja financira. HDZ mora biti potpuno otvoren, ne želimo skrivati ništa. Želimo da nam ljudi vjeruju', rekao je Prgomet.

'Vučić treba prvo pomesti u svojem dvorištu'

Ponukan novinarskim pitanjem, komentirao je i napete diplomatske sukobe Hrvatske i Srbije te pismo premijera Aleksandra Vučića koji je europske čelnike upozorio na buđenje ustaštva u Hrvatskoj. 'Vučić je političar koji je rekao da će za jednog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana. On nema pravo nikome držati nikakve lekcije, osobito ne Hrvatskoj koja je bila žrtva velikosrpske agresije. On prvo treba pomesti u svome dvorištu. Takvu poruku u Hrvatskoj nikad nećete čuti pa čak ni od najradikalnijih desnih opcija. Mi moramo insistirati na promjeni zakona, to je naprosto tako', zaključio je Prgomet.