PROJEKT MANHATTAN

Prgomet: Stručne službe nisu našle ništa nezakonito u Memorandumu

04.09.2019 u 16:26

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) istaknuo je u srijedu kako je Klub gradskih zastupnika HDZ-a od gradonačelnika Bandića tražio da Memorandum za "Zagrebački Manhattan" bude objavljen te istaknuo da stručne službe u Memorandumu nisu našle ništa nezakonito

Prgomet je novinarima rekao da je Klub gradskih zastupnika HDZ-a u ponedjeljak od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića tražio da se Memorandum učini javnim i Memorandum je učinjen javnim te svi zainteresirani imaju mogućnost uvida u taj dokument.

"Naše stručne službe nisu našle ništa nezakonito u tom Memorandumu. Gradonačelnik prvo ima pravo bez suglasnosti Skupštine potpisati Memorandum i drugo, taj Memorandum nije obvezujući, što znači da bilo kakav zahvat u GUP-u ili bilo kakav zahvat nakon donošenja GUP-a mora proći Skupštinu i tek onda ćemo o tome raspravljati i donijeti konačnu odluku", istaknuo je Prgomet.

Odluka Gradskog odbora HDZ-a je da se podrži GUP uz dva uvjeta

A što se tiče GUP-a, rekao je kako je odluka Gradskog odbora HDZ-a da se podrži GUP uz dva uvjeta: jedan je da se poštuje procedura, koju je donijelo Ministarstvo graditeljstva i drugo je da se prihvate amandmani na postojeći GUP koje smo mi svojevremeno dali u proceduru, na uvid gradonačelniku".

U vezi s izraženom bojazni oporbe da taj Memorandum nije stvaran i da postoji i tajni dokument, Prgomet je rekao da on može govoriti samo o onome što je javno objavljeno. "I za nas je to važeći Memorandum. Dakle, ne znam odakle takve informacije, da li postoje neki drugi memorandumi", rekao je.

"O tome ćemo razgovarati na Skupštini", poručio je odgovarajući na pitanje smatra li da je to dobar posao za Grad Zagreb budući da se obvezao da skoro sve mora osigurati, od kanalizacije do samog prostora za investitora.

"Dakle, ne može se donijeti nikakva odluka na temelju potpisanog Memoranduma a da Skupština Grada Zagreba o tome ne raspravlja, a onda će i HDZ, naš Klub, biti vrlo jasan u tome kakvu će odluku podržati. Ta odluka sigurno neće ići protivno interesu građana grada Zagreba, bez obzira što je potpisan Memorandum", istaknuo je Prgomet.

  • +39
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan podržava li HDZ projekt "Zagrebački Manhattan" i izmjene GUP-a i Prostornog plana s tim u vezi, odgovorio je kako su u HDZ-u već rekli da će oni podržati izmjene GUP-a uz spomenuta dva uvjeta - poštivanje procedure, zakonitosti i njihovih amandmana.

"Nakon promjene GUP-a ćemo raspravljati što će na tim prostorima sve točno biti, odnosno koji investitori bi eventualno mogli doći u obzir i tako dalje. Dakle, nema prejudiciranja odgovora", poručio je Prgomet. Rekao je i kako je HDZ za to da se povede ozbiljna javna rasprava o tome, da se ide sa natječajima koji će biti dostupni svima koji će davati prijedloge kako bi taj prostor Zagreba trebao izgledati i podržat će ono što smatraju da je najbolje.

"Tamo vidimo prostor koji će biti izgrađen u duhu grada Zagreba i poštivanja tradicija srednjeeuropskih gradova kojima grad Zagreb pripada", poručio je Prgomet.

Na pitanje tko će odgovarati ako i u Zagrebu dođe do kaosa jer je ta tvrtka u Beogradu izazvala kaos, Prgomet je rekao da o tome ne želi uopće razgovarati i prejudicirati bilo kakve odluke niti davati stavove i mišljenja o nečemu što uopće još nije životno.

"Dakle, mi tek na Skupštini možemo o tome raspravljati. A o tome što je gradonačelnik potpisao, a nije prošlo skupštinsku proceduru doista ne vidim razloga zašto bih uopće komentirao i raspravljao. Kad dođe na Skupštinu, naš stav će biti vrlo jasan".

Upitan je li treba ponoviti javni natječaj za taj prostor, Prgomet je rekao da nije niti bio javni natječaj. "Ovo je Memorandum s jednom firmom. Dakle, mi inzistiramo na javnom natječaj za uređenje tog prostora, kao što smo inzistirali i na provođenju procedure oko GUP-a", istaknuo je Prgomet.

Poručio je kako u HDZ-u neće dopustiti da iz Memoranduma izađe šteta za Grad Zagreb te ponovio kako će Gradska skupština odlučivati o tome. "I ne vidim niti jedan razlog zašto bi HDZ podržao nešto što bi štetilo gradu Zagrebu, odnosno nama samima kao građanima Zagreba", naglasio je.

Ne znam zašto bi SDSS bio zabranjen, niti bilo koja stranka koja ne veliča totalitarne sustave

Novinari su Prgometa pitali i što misli o tome što je kandidat za predsjednika Republike Miroslav Škoro govorio o zabrani SDSS-a kao stranke.

Prgomet je odgovorio da su predsjednik i Predsjedništvo HDZ-a donijeli vrlo jasne odluke o tome da će podržati kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike, koju će ona i dobiti, jer oko toga nema nikakvih dilema tko će biti sljedeća predsjednica. Podsjetio je i da predsjednik i Predsjedništvo HDZ-a donose odluke o koalicijama, pa tako i o možebitnoj koaliciji s bilo kim, pa i sa SDSS-om.

A oko zabrane SDSS-a, Prgomet je rekao da ne zna zašto bi ta stranka bila zabranjena ili bilo koja druga stranka u Hrvatskoj koja ne veliča totalitarne sustave te da je tu zakon vrlo jasan.

Upitan kako gleda na to da iz HVIDR-e uvjetuju HDZ-u s kim će koalirati, a s kim ne, te traže ispriku Milorada Pupovca, a ako do nje ne dođe - smatraju da HDZ treba otkazati tu suradnju, Prgomet je rekao da HVIDR-a ima pravo na takav stav, ali HVIDR-a ne donosi tu odluku.