COSTA CONCORDIA

Preživjeli putnici ogorčeni na kapetana i tvrtku

03.03.2012 u 20:21

Bionic
Reading

Stotine preživjelih putnika s Coste Concordije, još pod dojmom nesreće, izrazili su u subotu svoju ogorčenost u prigodi prvog istražnog ročišta za tu nesreću, organiziranog u toscanskom gradu Grossetu

‘Sjećanje na te trenutke je teško... Bila je takva zbrka na brodu, bili smo prepušteni sami sebi, toliko je toga krivo učinjeno u tako malo vremena’, rekao je jedan od putnika Giacomo Brignone. ‘A imali smo dovoljno vremena da se evakuacija organizira na miran način i, gotovo sam siguran, nitko nije morao nastradati’, rekao je za AFP-TV.

Na ovom ročištu sudjeluju stotine ljudi - preživjeli putnici i članovi posade, ali i odvjetnici i stručnjaci. Samo suđenje vjerojatno neće početi još za dvije godine.

Glavni krivac za nesreću u kojoj je poginulo 32 ljudi, kapetan Francesco Schettino, nije došao na ročište. Schettino, kojeg su mediji prozvali ‘kapetan-kukavica’, u kućnom je pritvoru. Jedan od njegovih odvjetnika kazao je da je on ‘zabrinut za svoju sigurnost’.

Devet zaposlenika kompanije Costa tereti se u okviru ove istrage za ubojstvo iz nehata, brodolom i izostanak komunikacije s pomorskim vlastima. Kapetan je usto optužen za napuštanje broda tijekom evakuacije putnika.

Državni odvjetnik Francesco Verusio zatražio je u subotu da ga se tereti i za ‘uništavanje zaštićenog okoliša’.

Novo ročište je zakazano za 21. srpnja, priopćila je predsjednica suda. Stručnjaci će tada iznijeti svoje zaključke o svim pitanjima koja su se čula na ovom prvom ročištu.

U brodolomu kruzera Coste Concordije 13. siječnja poginule su 32 osobe blizu toscanskog otočića Giglia.