TRKOM IZ MÜNCHENA

Prezauzeti Nobilo pohitao u pomoć svom partneru Pripuzu

21.10.2014 u 13:06

Bionic
Reading

Koja je poveznica između velike policijske akcije Agram u kojoj su 'pali' Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz i ostali te suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču? Ako se pita Bandićevog odvjetnika Krešimira Krsnika, ovom se akcijom povećalo javnosti želi maknuti sa suđenja bivšim udbašima, no njega je dijelom demantirala činjenica da se u međuvremenu Pripuzovoj obrani priključio i Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića koji se nalazi na optuženičkoj klupi u Münchenu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića

Tek što je krenulo dugo očekivano suđenje Perkoviću i Mustaču naslovnice hrvatskih medija tom je slučaju oduzelo uhićenje zagrebačkog gradonačelnika i njegove klike optužene za međusobno pogodovanje. To je Bandićevom odvjetniku Krešimiru Krsniku bilo dovoljno da u obranu svog klijenta krene s tezom o političkom procesu. 'Ovim se želi skrenuti pažnja javnosti s jednog velikog i prevažnog suđenja koje se vodi u Njemačkoj', izjavio je Krsnik u nekoliko navrata. Na Krsnikovu tezu danas se osvrnuo i sam Nobilo: 'Čuo sam da ovo suđenje zasjenjuje ono u Minhenu, pa sam se preselio ovdje'.


Krsnikova teza barem dijelom pada u vodu nakon što se Mati Matiću u obrani Petra Pripuza, uhićenog u istom paketu s Bandićem, priključio i Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića. Krsnik i Nobilo sada su praktički na istoj strani osim ako Pripuz ne odluči postati pokajnikom.. Ipak, angažman prezauzetog Nobila ne čudi s obzirom na njegove poslovne odnose s obitelji Pripuz. Riječ je o projektu gradnje luksuznog naselja na Milerovom brijegu u Zagrebu, a Nobilo je suvlasnik zemljišta od 28 hektara. Formalni nositelj projekta je tvrtka Miler centar osnovana 2006, kada je zemljište kupljeno, a iste godine Grad je prenamijenio zemljište u građevinsko, nakon što je ono tri godine ranije bilo proglašeno zelenom zonom.

Laco prokazao Perkovića?

Zanimljivo je da suđenje Josipu Perkoviću te proces protiv Bandića i njegovih suradnika povezuje i Miro Laco. Pročelnik Bandićevog ureda, također uhićen u akciji Agram, bio je dugogodišnji djelatnik Hrvatske vojno-obavještajne agencije, čiji je prvi šef bio Josip Perković. Laco je i među potpisnicima predstavke SIS-a u kojoj se inkriminira Josip Perković.


Iako je Petar Pripuz u nekoliko navrata negirao da je on stvarni vlasnik ovog atraktivnog zemljišta, uvid u strukturu tvrtke Miler centar to djelomično demantira. U Nadzornom odboru sjede Zdravko Mihaljević, Mario Špekuluk te Nobilo. Mihaljević do 2012. bio direktor tvrtke Reciklaža, pripojene Pripuzovoj tvrtki CE-ZA-R, a Mario Špekuluk dijeli prezime s Ivom Pripuz Špekuluk, visokopozicioniranom u Pripuzovim tvrtkama C.I.O.S. i CE-ZA-R.

Nobila i Pripuzove povezuje i proces protiv 'dečki s Knežije'. Tada je na optuženičkoj klupi bio i Zoran Pripuz, brat Petra Pripuza koji je pravomoćno oslobođen, a Nobilo je bio odvjetnik Nikice Jelavića koji je također bio na optuženičkoj klupi u istom procesu.