NESIGURNA CRNA GORA

Pretučena novinarka okrivila državu za nasilje nad novinarima

Bionic
Reading

Novinarka lista Dan Lidija Nikčević, koju je u petak nepoznati muškarac pretukao ispred dopisništva tih novina u Nikšiću te joj nanio lakše tjelesne ozlijede, u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazala je da je država odgovorna za napade na predstavnike medija u Crnoj Gori

Nikčević smatra da zakoni također štite kriminalce, jer čim ih policija uhiti, tužitelj kazneno djelo prekvalificira u prekršaj i na tome se sve završi. 'To se dogodilo meni, ali čini mi se da će se takve stvari nažalost još događati. Jučer se dogodilo meni, sutra će se nekom drugom', kazala je Nikčević za AA.

Nepoznati muškarac u petak nakon 19 sati napao je novinarku Dana i tom prilikom joj nanio lakše povrede, nakon čega je Nikčević prebačena u bolnicu. Ona je danas puštena na kućnu njegu, a na glavi ima 15 šavova.

Policija i dalje traga za počiniteljem. Iz Uprave policije priopćeno je da je napad označen kao pokušaj razbojništva. Međutim, Nikčević vjeruje da razbojništvo nije motiv. 'Sigurna sam da motiv nije razbojništvo, jer vas nitko neće prebiti da bi vam uzeo 100 eura iz novčanika', jasna je novinarka Dana.

Sve političke stranke u Crnoj Gori osudile su napad na novinarku, uz poziv nadležnim institucijama da hitno pronađu napadača. Predsjednik Skupštine Crne Gore i PS OESS-a Ranko Krivokapić oštro je osudio jučerašnji napad i kazao da će 'bez slobode medija i sigurnog okruženja za njihov rad, Crna Gora biti sve dalja od svog euro-atlantskog puta'.

'Ne smijemo dozvoliti da od države regionalnog lidera u integracijama postanemo prepoznatljivi kao zemlja u kojoj se u kontinuitetu napada novinare i slobodnu riječ. Država mora hitno pokazati svoju snagu i sposobnost da svoje građane učini sigurnima, da pravo na informiranost bude zagarantirano', priopćeno je iz kabineta predsjednika Skupštine.

I NVO organizacije osudile su napad na Lidiju Nikčević, dok je Udruženje novinara Crne Gore UNCG, jedno od dvaju novinarskih udruženja, pozvalo medijsku zajednicu da se ujedini povodom učestalih napada na novinare i da nakon Božića organizira opći štrajk.