Kandidati za šefa

Grbin: SDP sam 2006. napustio zbog nezadovoljstva. Kolar: Ili jeste član ili niste, stranka se ne napušta

27.09.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Budući da od petero kandidata u utrci za predsjednika SDP-a nitko nije dobio natpolovičnu većinu, u drugi krug utrke koji će se održati idućeg vikenda ušli su Peđa Grbin s osvojenih 40 i Željko Kolar s gotovo 27 posto glasova. Nakon stresne izborne noći, gostovali su u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u

'To je samo pokazatelj koliko me posla čeka nakon sljedeće subote', odgovorio je Peđa Grbin u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2' na upit je li ga sramota što je više od 12 sati bilo potrebno da se prebroji osam tisuća glasova ljudi koji su u subotu izišli glasati za predsjednika SDP-a. Grbin je svjestan kako su članovi SDP-a kao i njihovo biračko tijelo 'ugavnom stariji ljudi'.

'I to je još jedna stvar na kojoj ću morati raditi, to će biti jedan od prioriteta. Moramo početi otvarati stranku prema mlađim ljudima, ljudima srednje životne dobi, a to možemo napraviti samo na jedan način, da počnemo govoriti o problemima koji doista muče ljude. Mi smo se naprosto na putu pogubili, prestali smo govoriti o konkretnim stvarima, prestali smo nuditi rješenja, sveli smo politiku SDP-a isključivo i jedino na kritiziranje i normalno je da smo po putu izgubili birače. Ostali su nam samo oni koji su tradicionalno vezani za SDP i koji maju malo viši prag tolerancije na naš nerad i nered.', rekao je Grbin.

Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Željko Kolar rekao je kako je 'sve prolazilo kraj nas', a osnovni razlog za to su bili sukobi unutar SDP-a.

'Mi smo se bavili godinama sami sobom, a nismo se bavili problemima naših građana', rekao je dodavši kako se dio stranačkih kolega i kolegica koji su predugo u tzv. visokoj politici 'jednostavno otuđio od naroda'.

Željko Kolar Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Na pitanje voditelja je li se predsjednik sa svojim izjavama u posljednje vrijeme 'oteo kontroli', Grbin komentira da predsjednik možda i preiscrpno odgovara na pitanja koja mu novinari postavljaju.

Na pitanje je i istina da je napustio SDP zbog toga što se Milanović poklonio na Tuđmanovu grobu, Grbin je rekao kako je istupio 2006. jer nije bio zadovoljan mnogim stvarima koje su se događale u stranci.

'To što se Milanović poklonio na Tuđmanovom grobu je bila kulminacija. Nisam bio zadovoljan relativiziranjem svega onog lošeg desničarskog u hrvatskom društvu. Imao sam osjećaj da moj SDP gubi malo smjer. Imao sam tada 27 godina i reagirao sam iz srca. Danas bih isto tako reagirao, ali ne bih reagirao tako burno', rekao je Grbin.

Kolar nije propustio priliku to zamjeriti konkurentu za čelno mjesto u stranci.

'Ili jeste član stranke ili niste. Naša stranka je kroz povijest prošla kroz različite periode, ali stranka se ne napušta', rekao je Kolar.