vremenski ekstremi

Prethodne tri godine bile su najtoplije u povijesti mjerenja

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2018 13:41
  • Objavljeno 22.03.2018 u 13:41
Prethodne tri godine bile su najtoplije u povijesti mjerenja

Prethodne tri godine bile su najtoplije u povijesti mjerenja

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Prethodne tri godine bile su najtoplije u povijesti mjerenja s toplinskim valovima u Australiji, arktičkom toplinom i nedostatkom vode u Cape Townu, a vremenski ekstremi nastavit će se i u 2018., objavio je UN u četvrtak

Atlantski uragani i monsunske kiše u Indiji doveli su do toga da je 2017. bila najskuplja godina u povijesti kada se radi o štetama od ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika, stoji u godišnjem izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO) o globalnoj klimi.

'Godina 2018. počela je tamo gdje je 2017. stala - s ekstremnim vremenskim uvjetima koji uzimaju ljudske živote i uništavaju imovinu', napisao je u izvješću glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Studija je potvrdila ranije zaključke da je 2016. bila najtoplija u povijesti mjerenja koja sežu do 19. stoljeća a 2017. i 2015. su na drugom mjestu.

To potvrđuje trend zagrijavanja za koji Svjetska meteorološka organizacija krivi emisije stakleničkih plinova.

Što se tiče 2018., dosad se pokazalo da 'Australija i Argentina pate od ekstremnih toplinskih valova, suša se nastavlja u Keniji i Somaliji, a Cape Town se bori s nedostatkom vode', kaže se u izvješću.

  • +4
  • +1

Oluja nad Monument Valleyjem u Arizoni

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Taalas je kazao da su neobično visoke temerature na Arktiku 2018. u suprotnosti sa žestokim zimskim olujama u Europi i sjevernoj Americi.

Godine 2015. gotovo 200 država obvezalo se prebaciti gospodarstvo s fosilnih goriva, u okviru Pariškog klimatskog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump, koji ne vjeruje da su emisije stakleničkih plinova glavni uzrok zagrijavanja planeta i općenito sumnja u teoriju globalnog zatopljenja, najavio je povlačenje iz tog sporazuma te u Americi promovira uporabu plina, nafte i ugljena.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!