sotona U ZRAKU

Lucifer zahvatio jug i istok Europe

04.08.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Velik dio južne i istočne Europe zahvatio je u petak toplinski val s temperaturama od preko 40 stupnjeva Celzijevih nazvan Lucifer koji je izazvao šumske požare i nanio štete poljoprivrednicima, prenose svjetske agencije

Najteže pogođeni su Italija i Balkan, piše Reuters, iako su neuobičajeno visoke temperature zabilježene i na jugu Poljske, a Meteoalarm je objavio najviše, crveno, upozorenje za 10 zemalja.

Najmanje dvoje ljudi umrlo je od vrućine - jedna osoba u Rumunjskoj i jedna u Poljskoj, a mnogi su završili u bolnici zbog sunčanice i drugih zdravstvenih problema izazvanih vrućinom.

  • +10
Kako su građani potražili spas od vrućina Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić / Pixsell

U Albaniji, 300 vatrogasaca i vojnika bori se protiv 75 šumskih požara i vlasti su zbog toga zatražile pomoć EU-a. Grčka, koja se i sama bori protiv desetak požara, od kojih su neki namjerno izazvani, poslala joj je dva kanadera.

Vatrogasci su imali pune ruke posla i u Srbiji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj, naglašava Reuters, a vlasti su savjetovale ljudima da ostanu u kućama i piju puno tekućine.

U Bugarskoj je u zadnja 24 sata ugašeno gotovo 200 manjih požara, prenosi dpa pozivajući se na novinite.com.

Bosanskohercegovački dužnosnici kazali su da su vrućina i suša gotovo prepolovili poljoprivredne urode, koji čine 10 posto BDP-a zemlje. Slična situacija je i u susjednoj Srbiji i stručnjaci očekuju da će suša smanjiti urod kukuruza i soje za trećinu.

U Hrvatskoj toplinski je udar i vrhunac turističke sezone izazvao rekordnu potrošnju struje. Temperature duž jadranske obale u petak ujutro iznosile su oko 32 stupnja, a tijekom dana dosegle su ponegdje 42 stupnja.

Crnogorski meteorolozi također su zabilježili temperature do 42 stupnja Celzijevih, a toliko je zabilježeno i u nekim dijelovima BiH.

  • +61
Ovako se Hrvatska rashlađuje Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper / CROPIX

U Beogradu je u podne izmjereno 39 stupnjeva u hladu.

U Beču je u četvrtak bilo 38,9 stupnjeva, 0,6 stupnjeva više od rekorda od prije četiri godine.

Vrućine bi trebale potrajati do kraja vikenda kada dolazi kratak predah, a potom se očekuje novi toplinski val, upozoravaju meteorolozi.

Slična situacija je i u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Najtoplije je na području Napulja gdje dpa tvrdi da je izmjereno više od 50 stupnjeva.

Vinogradari u Italiji počeli su berbu nekoliko tjedana prije zbog ekstremnih vrućina. Ne sjećaju se da se grožđe ikada bralo prije 15. kolovoza. Vrućina šteti i kvaliteti grožđa.

Talijanske vlasti objavile su upozorenje za zdravlje zbog teških vremenskih uvjeta u 26 gradova, uključujući Veneciju i Rim, gdje su mnoge fontane ugašene zbog dugotrajne suše.

Svjetski poznate galerije Uffizi u Firenzi u petak su bile privremeno zatvorene jer se pokvario klimatizacijski sustav.

U Marignani na Korzici u ponedjeljak u noći izmjereno je rekordnih 30,5 stupnjeva.

Visoke temperature i jaki vjetrovi izazvali su požare na jugu Francuske i na Korzici.

Vruća ljeta u Španjolskoj su uobičajena, a proglašeno je upozorenje drugog stupnja zbog temperatura koje dosežu do 42 stupnja.

U Mađarskoj, čuvari u zoološkom vrtu u Budimpešti dali su polarnim medvjedima dva golema komada leda kako bi se rashladili kao i ledenu lubenicu.