vrEMENSKA PROGNOZA

Opasnost od iznimno visokih temperatura proglašena u tri regije; evo gdje prijete olujni vjetar, pljuskovi i grmljavina

02.07.2022 u 07:39

Bionic
Reading

U subotu će biti pretežno sunčano i vruće, u Dalmaciji ponegdje i vrlo vruće. Zbog očekivane iznimno visoke temperature narančasto upozorenje ('vrijeme je opasno') izdano je za dubrovačku, splitsku i riječku regiju, dok je za Velebitski kanal izdano također narančasto upozorenje, ali zbog vjetra. Kninska regija s cijelim dalmatinskim zaleđem, kao i dio Kvarnera su u žutom ('potencijalno opasno')

Rano ujutro na krajnjem istoku Hrvatske još ponegdje kiša i grmljavina, a poslijepodne mjestimice umjeren i jak razvoj oblaka uz mogućnost za pljusak uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na sjevernom dijelu Jadrana bura, u prvom dijelu dana podno Velebita s jakim i olujnim udarima, a prema jugu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 28 do 33 °C, u Dalmaciji i do 36 °C.

U Zagrebu će biti pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura oko 30 °C, u okolnom gorju oko 24 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano, uglavnom suho i vruće. Krajem dana na zapadu više oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar uglavnom slab, navečer i u noći na subotu zapuhat će prolazno jak sjeverni i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka između 34 i 37 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Uz jači razvoj oblaka tijekom poslijepodneva mjestimice je moguć poneki pljusak, a navečer i u noći na subotu vjerojatniji su pljuskovi s grmljavinom koji mogu biti i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje do umjeren jugozapadni, navečer u okretanju na prolazno jak sjeverni uz moguće olujne udare. Danju vruće uz najvišu temperaturu između 34 i 37 °C.

  • +12
Šeširi na zagrebačkoj špici Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, a uz jači razvoj oblaka poslijepodne uglavnom u Gorskom kotaru postoji mogućnost za malo kiše ili pljusak. Vjetar slab, sredinom dana do umjeren jugozapadni. Najviša temperatura zraka od 29 do 34 °C.

Istra

Pretežno sunčano, a poslijepodne uz dnevni razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom u unutrašnjosti Istre. Puhat će slabo do umjereno, uz zapadnu obalu Istre i pojačano jugo, a poslijepodne će slabjeti i navečer okretati na slabu buru koja će u noći postupno jačati. More će biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 30 do 33 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Uz jači razvoj oblaka poslijepodne uglavnom u unutrašnjosti Istre moguć je poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, ponegdje i jugo. Najviša temperatura zraka od 30 do 34 °C.

  • +30
Vrućine - Kupači na zadarskoj plaži Kolovare Izvor: Pixsell / Autor: Šime Zelić

Dalmacija

Pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Vruće uz najvišu temperaturu uglavnom od 32 do 36 °C.

Nedjelja

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, povremeno s umjerenom naoblakom i uglavnom suho. Vjetar većinom slab, mjestimice do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena bura i sjeverozapadni te zapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu između 23 i 27, a najviša uglavnom od 30 do 35 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i viša.

Biometeorološka prognoza

Na području cijele zemlje biometeorološke prilike neće biti sasvim povoljne. Iako će u unutrašnjosti biti manje vruće nego prethodnih dana, atmosferske nestabilnosti tijekom noći i jutra u tim predjelima mogu kvariti raspoloženje osjetljivijih meteoropata. Na području Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije postoji umjerena do velika opasnost od vrućine koja može uzrokovati zdravstvene probleme kod osjetljivih skupina ljudi. Stoga se potrebno pridržavati preporuka o zaštiti od velikih vrućina koje su dostupne na mrežnim stranicama DHMZ-a.