VRIJEME I PROMET

Promjena vremena sve izglednija: Evo kad stižu zahlađenje i snijeg

03.01.2024 u 07:19

Bionic
Reading

U prvom dijelu dana bit će umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Zatim u većini krajeva smanjenje naoblake, a uglavnom na sjevernom Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru još ponegdje može biti malo kiše, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu

Vjetar slab i umjeren jugozapadni, uglavnom u gorju jak s olujnim udarima, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 stupnjeva Celzijusovih, malo niža u gorskim predjelima, prenosi Hina.

Kakvi minusi nam uskoro stižu tportal je doznao od DHMZ-a.

Za vikend moguć snijeg

Na Zavižanu pada umjeren snijeg. U gorju je i vjetrovito, puše jugozapadnjak. Upravo na pojačan jugozapadnjak, mjestimice s olujnim udarima, upozorava i Meteoalarm, sustav Državnog hidrometeorološkog zavoda. I u nastavku srijede lokalno će biti slabe kiše, stoga iz Hrvatskog autokluba vozače pozivaju na oprez zbog mokrih i skliskih kolnika.

Tijekom četvrtka će kiše biti većinom na istoku unutrašnjosti i duž Jadrana, kao i u područjima uz Jadran. Petak će isto biti nestabilan, uz južinu, slabu kišu duž Jadrana i u područjima uz Jadran. I dalje će se zadržavati toplije od prosjeka.

Za vikend će oborina biti češće, u subotu uglavnom kiša. Potkraj subote, na prijelazu na nedjelju, doći će do upada hladnijeg zraka sa sjevera Europe, stoga tijekom nedjelje treba računati i na snijeg, najprije u gorju, no vrlo izgledan je i u nižim predjelima, osobito u drugom dijelu nedjelje. U nedjelju treba računati na hladnije prilike, na moru uz jaku i olujnu buru, što će vrlo vjerojatno rezultirati i problemima u prometu, prognozira meterologinja N1 televizije Tea Blažević.

HAK: Predmet na A7 u tunelu Škurinje I, vozi se uz ograničenje brzine

Predmet na kolniku je na autocesti A7 u tunelu Škurinje I u smjeru GP Rupa i vozi se uz ograničenje brzine 40 kilometara na sat, izvijestili su u srijedu iz Hrvatskog auto-kluba (HAK), a u prekidu je nekoliko morskih linija, prenosi Hina.

U prekidu su: trajektna linija Porozina-Brestova, katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Ponegdje ima i magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom uz moguća duža čekanja.

Povodom predstojećih blagdana i praznika zabrana je za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju (osim na državnoj cesti DC1 i autocestama).

Na graničnom prijelazu Maljevac/Velika Kladuša osobna vozila na ulaz čekaju jedan sat, a pola sata na prijelazu Bosanska/Stara Gradiška.