PILOT PROJEKT

Umirovljenicima besplatan prijevoz vlakom diljem Hrvatske, evo kako do njega

03.01.2024 u 06:54

Bionic
Reading

Umirovljenicima je od ove godine osiguran besplatan prijevoz vlakom diljem Hrvatske, i to neograničeno. Riječ je o pilot projektu koji će trajati cijelu godinu

Brojke kažu da oko 40.000 umirovljenika koristi željeznicu. Ovim se želi još više to potaknuti. Projekt je razveselio umirovljenike koji se raduju svakoj povlastici, pogotovo jer se za 2,60 eura mogu voziti cijeli dan.

Ovim potezom, umirovljenici će biti socijalno uključeni.

'Puno je već umirovljenika koji se tome raduju jer će ići kroz umirovljeničke udruge na izlete. Posjećivati poznate, obitelj, ponekad će to nekada biti korisno i za otići do bolnice na pregled', rekla je za Dnevnik Nove TV Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Do besplatnih kilometara jednostavno je doći. Potrebno je izdvojiti 2,65 eura za pametnu karticu.

'Procedura je vrlo jednostavna - ispuni se zahtjev, priloži se indentifikacijski dokument i potvrda o primanju mirovine preda se na blagajni, može se poslati i putem maila i dobije se pametna kartica na temelju koje se ostvaruju besplatna putovanja', rekla je Mihaela Tomurad Sušac iz Hrvatskih željeznica.

To bi, ovisno o brojci, moglo potrajati i duže od jedne godine. 'Riječ je o pilot projektu koji se za sada provodi tijekom ove godine, a ako se pokažu dobri rezultati, on će se nastaviti provoditi i dalje', rekla je Tomurad Sušac.

'Ovakav jedan projekt već je urodio plodom, a riječ je o besplatnom prijevozu djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Na početku tog projekta bilo ih je oko 7000 koji su koristili mjeru besplatnog prijevoza, danas se ta brojka popela na gotovo 70,000', rekao je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Za besplatnu željeznicu iz državnog proračuna osigurano je dva milijuna eura.