NA PUTU U 'DRUGU DOMOVINU'

Presuda Glavašu otpremljena strankama i MIP-u

03.08.2010 u 20:33

Bionic
Reading

Odmah nakon objave pravomoćne presude Brnimiru Glavašu i ostalima zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zagrebački Županijski sud tu je presudu Vrhovnog suda u petak i poslao svim strankama, kao i saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP), doznaje se danas na Županijskom sudu

Vrhovni sud u petak je potvrdio krivnju svih okrivljenih, ali im je smanjio zatvorske kazne.

Nakon što pravomoćna presuda postane izvršna, odnosno nakon što je dobiju sve stranke u postupku, nastavit će se daljnja procedura oko provedbe izrečene kazne zatvora, rekla je Hini sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Koraljka Bumči

"Presuda dostavljena Županijskom sudu u petak je otpremljena svim strankama u postupku - braniteljima, okrivljenicima, tužiteljstvu", kazala je Bumči. Presuda je poslana i MIP-u, saborskom tijelu nadležnom za pitanja zastupničkog imuniteta, koji je prvookrivljenom Glavašu skinuo taj imunitet.

Glavaš je odmah po izricanju prvostupanjske presude lani u svibnju pobjegao u Bosnu i Hercegovinu čije državljanstvo također ima, i u kojoj je dočekao izricanje pravomoćne presude.

No, u međuvremenu je na snagu stupio izmijenjeni sporazum između RH i BiH o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima kojim je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

Tim izmjenama omogućeno je izdržavanje kazne bez pristanka osuđene osobe, čime se kane otkloniti problemi u vezi s izvršenjem pravomoćnih sudskih osuda za kaznena djela kada osoba pravomoćno osuđena u jednoj državi pobjegne u drugu.

Odgovarajući na Hinin upit iz Ministarstva pravosuđa danas su izvijestili da zamolbu za preuzimanje izvršenja pravomoćne presude protiv Branimira Glavaša Ministarstvu pravde BiH mogu uputiti tek nakon što zaprime takvu zamolnicu od Županijskog suda.

No, napominju kako je teško predvidjeti kada će im takva zamolnica biti upućena, s obzirom da se pravomoćna presuda prethodno, putem međunarodne pravne pomoći, mora dostaviti Glavašu. Podsjećaju i na odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima po kojoj domaće ministarstvo može od strane države tražiti preuzimanje izvršenja domaće presude jedino ako Hrvatska ne može osigurati njezino izvršenje.

Zatraži li sudac koji je donio prvostupanjsku presudu od nadležnih tijela BiH preuzimanje izvršenja Glavaševe presude, Ministarstvo pravde BiH navedenu zamolnicu prosljeđuje tamošnjem nadležnom sudu koji provodi postupak egzekvature, odnosno izvršenja strane kaznene presude. Taj nadležni sud donosi i presudu kojom se preuzima izvršenje kazne i to sukladno propisima BiH.

Ministarstvo pravosuđa RH napominje kako je teško predvidjeti trajanje egzekvature, kao i vrijeme u kojem pravomoćnom i izvršnom postaje presuda nadležnog suda BiH kojom se preuzima pravomoćna presuda zagrebačkog suda, budući da to ovisi o nizu okolnosti, poput podnošenja žalbe.

Vezano uz najavu Glavaševe obrane da će pravomoćnu presudu tužbom pobijati pred Ustavnim sudom, u Ministarstvu pravosuđa podsjećaju da ustavna tužba u pravilu ne sprječava izvršenje osporavnog akta.

Otkako su RH i BiH u veljači ove godine izmijenile sporazum, napuštena je suglasnost osuđene osobe kao pretpostavka za preuzimanje izvršenja kazne u drugoj državi, pa je na osuđenicima sada samo odluka u kojoj će zemlji služiti kaznu.

Hrvatsko ministarstvo je bosanskohercegovačkom dosad uputilo 38 zamolnica za izvršenje kazne a u Hrvatsku je iz BiH upućeno njih devet. Dosad ni u jednoj zemlji nije pravomoćno okončan ni jedan postupak egzekvature.