SAD PODUPIRE HAAG

'Presuda generalima nije i ocjena Domovinskog rata'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.04.2011 16:46
  • Objavljeno 15.04.2011 u 15:35
AMERIČKA ZASTAVA

AMERIČKA ZASTAVA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država priopćili su da podupiru rad Haškog suda te da ova presuda ne znači ujedno i ocjenu Domovinskog rata

'Sjedinjene Države podupiru i poštuju rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao međunarodno priznatog pravnog tijela, odobrenog u Vijeću sigurnosti UN-a, u svrhu procesuiranja ratnih zločina povezanih s ratovima u bivšoj Jugoslaviji, te uvažava njegove znatne napore u donošenju ove prvostupanjske presude', ističe se u priopćenju iz ambasade SAD-a.

'Svjesni smo da su rane još uvijek svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi.

Čuli smo da je obrana već najavila žalbu te se postupak time nastavlja. Pozivamo na poštivanje procesa do donošenja konačne presude.

Odluka suda ni na koji način neće utjecati na bliske, izvanredne odnose između Sjedinjenih Država i Hrvatske. 7. travnja 1992. godine Sjedinjene Države priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. godine priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske.

Prema tome, presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Nadamo se da će u ovom teškom trenutku hrvatski narod, koji cijeni svoju borbu i žrtvu, s vjerom gledati u budućnost kao ponosan, neovisan i demokratski narod', navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!