PROIZVOĐAČI OGORČENI

'Prerađivači mlijeka su nas opljačkali'

14.01.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Proizvođači mlijeka usprotivili su se najavama o podizanju cijena tvornički obrađenog mlijeka i optužili prerađivače za pljačku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

'Naše kvalitetno domaće mlijeko prerađivači izvoze van i na njemu masno zarađuju, a nama uvoze smeće iz susjednih zemalja i truju hrvatski narod. Uvoze nekvalitetno mlijeko i onda ga na tržištu reklamiraju pod nazivom 'kupujte hrvatsko mlijeko'', stoji u današnjem priopćenju Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije koje potpisuje tajnik Milan Kosanović.

Poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda u trgovinama potvrdili su Meggle i Dukat.

Međutim, ako ne se istovremeno ne podignu i otkupne cijene mlijeka, seljaci najavljuju štrajk. 'Ako se na sastanku s mljekarama u Ministarstvu poljoprivrede, najavljenom za petak, ne postigne dogovor oko otkupne cijene mlijeka proizvođači su spremni na obustavu isporuke mlijeka prema svim prerađivačima', prenosi Business.hr izjavu predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igora Rešetara.

Kosanović tvrdi da prerađivači s isplatom novca za preuzeto mlijeko kasne po nekoliko mjeseci, na analizi neopravdano snižavaju kvalitetu mlijeka, isplaćuju jednu kunu za litru mlijeka i tako ugrožavaju opstanak poljoprivrednih gospodarstava. 'Ako je naše mlijeko loše kvalitete, zašto ga onda mljekare otkupljuju i zašto to isto mlijeko na policama trgovina dostiže cijene od pet do sedam kuna?' pita Kosanović.

Osječka mljekara MIA-Meggle jučer je najavila da će povisiti cijene svojih proizvoda opravdavajući to porastom cijena mlijeka na europskom tržištu. U Agrokoru spominju povećanje cijena goriva, ali za sada zbog toga neće povisivati cijene svojih proizvoda.

Kosanović kaže da proizvođači očekuju hitne mjere Ministarstva poljoprivrede za spas preostalih proizvođača mlijeka. 'U protivnom, tražit ćemo sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, a ako nas ni ona ne primi, bit ćemo prisiljeni poduzeti drastične mjere', upozorio je.
zorio je.